fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima nivo od 58 USD zahvaljujući znakovima posustajanja epidemije koronavirusa u Kini i pojačanoj američkoj blokadi venecuelanskog izvoza.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,56 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 52,75 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su umirili zvanični podaci iz Kine, koji su pokazali pad broja novozaraženih koronavirusom, drugi dan zaredom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je ipak da podataka još nema dovoljno da bi se pouzdano zaključilo da je epidemija obuzdana.

Kina je uvela karantin u više gradova i ograničila putovanja kako bi obuzdala širenje virusa koji je do sada prouzrokovao smrt više od dvije hiljade ljudi. Mnoge su fabrike zatvorene, a rafinerije su najavile smanjenu preradu, što je podstaklo strah od posustajanja ekonomije i slabljenja potražnje za energentima.

Agencija S&P Global Ratings procjenila je da će epidemija zadati “kratkoročni udarac” ekonomskom rastu u Kini u prvom tromjesečju, što se podudara s procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Struktura cijena na tržištima pokazuje pak prvih znakova oporavka potražnje, budući da su cijene za isporuke u narednim mjesecima više od onih za isporuke u drugoj polovini godine.

Dodatno je podršku cijenama pružila odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na crnu listu uvrsti podružnicu ruskog Rosnefta, uz obrazloženje da finansijski podržava vladu Venecuele.

Trgovci se nadaju i da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima dodatno ograničiti snabdjevanje kako bi uravnotežili tržište, poljuljano snažnim snabdjevanjem i smanjenom potražnjom zbog epidemije u Kini.

OPEC+ sastaće se u martu kako bi razmotrio predlog tehničkog odbora da se snabdjevanje ograniči dodatnih 600 hiljada barela dnevno. Trenutno smanjuju snabdjevanje za 1,7 miliona barela dnevno, u skladu sa sporazumom koji ističe krajem marta.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 56,68 USD, što znači da je bila 56 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...