Rast cijena nafte uoči odluke o smanjenju kamatnih stopa

17
skeeze (CC0), Pixabay

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima peti dan zaredom, podstaknute većim smanjenjem američkih zaliha i očekivanjima investitora da će Fed sniziti kamatne stope prvi put nakon finansijske krize prije više od decenija.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 65,14 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 40 centi, na 58,45 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene barela su na oba tržišta na putu mjesečnog pada zbog zabrinutosti za naftnu potražnju, u Londonu 2,1 odsto, a u Sjedijnjenim Američkim Državama (SAD) 0,03 odsto.

Čelnici Feda počeli su dvodnevni sastanak u utorak i očekuje se da će smanjiti kamatne stope. Američki predsjednik Donald Trump ponovo je pozvao Fed da poduzme izrazitije smanjenje kamatnih stopa.

“Taj potez je dugo očekivan i predstavlja dvostruku korist za cijene nafte. S jedne strane bi trebalo da podstakne američku potražnju za naftom, a s druge će pritisnuti dolar”, rekao je Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

Zalihe nafte ponovo su pale prošle sedmice, kao i zalihe benzina i derivata, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu. Zalihe sirove zalihe pale su šest miliona barela na 443 miliona, u odnosu na blaže smanjenje od 2,6 miliona barela koliko su očekivali analitičari.

“Šanse za još jedan pad američkih zaliha sirove nafte i obnovljena proizvodnja u Libiji nakon prekida su podstakli cijene nafte”, rekao je Giovanni Staunovo UBS-a.

Libijsko polje Sharara, najveće u zemlji, u utorak je bilo zatvoreno zbog problema s ventilima na naftovodu koji ga povezuje s naftnim terminalom Zawiya.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 64,62 USD, te je porasla 83 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.