fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast cijene zlata do kraja godine

Rast cijene zlata do kraja godine

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1,4 hiljade USD, zbog manje agresivne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizvjesnostima.

Cijena zlata za promptnu isporuku se prošle sedmice kretala oko 1,28 hiljada USD za uncu.

Predstavnik singapurske kompanije INTL FCStoun, Martin Huxley, rekao je da su se cijene zlata dugo kretale u rasponu od 1,22 hiljade do 1,33 hiljade USD, ali da bi se to moglo promijeniti, prenosi Tanjug.

“Možemo očekivati da će zlatom nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mjesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cijena porasti i da će dostići 1,4 hiljade USD do kraja godine”, dodao je Huxley.

Centralne banke širom svijeta kupuju zlato u količinama koje nijesu viđene u prethodnih 50 godina, u okviru diverzifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američkog dolara.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, doprinijela je rastu neizvjesnosti, koja često ide “na ruku” zlatu koje se smatra sigurnim utočištem ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrijednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije