fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast ekonomije će premašiti očekivanja

Rast ekonomije će premašiti očekivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast ekonomije u tekućoj godini biće znatno veći od 2,8 odsto, koliko je Vlada prognozirala, odnosno oko četiri odsto, ocijenio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Božo Mihailović.

“Apsolutno sam siguran da će se pozitivni trendovi nastaviti i u tekućoj godini. Svi pokazatelji upućuju na to”, rekao je Pobjedi Mihailović, koji je i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

On je kazao da taj rast treba da se zasniva na investicijama u poljoprivredi, energetici, turizmu i u kompletnom realnom sektoru.

“Crna Gora će i u tekućoj godini biti atraktivna investiciona destinacija. Za 11 mjeseci prošle godine investiciona aktivnost je bila 1,1 milijardu – oko 20 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), što je izuzetno visoko”, rekao je Mihailović.

On je dodao da pozdravlja i visoki kapitalni budžet za tekuću godinu jer će on biti pokretačka snaga.

“Istina, naša ekonomija bilježi visoku spoljnotrgovinsku aktivnost – 12,2 odsto je izuzetno visok rast uz sve probleme koje imamo u ovom segmentu. No, u ekonomiji se stvari ne dešavaju preko noći jer je ona određeni tok – kontinuitet, poput rijeke”, naveo je Mihailović.

On je, govoreći o javnom dugu, kazao da je on značajan problem ekonomije i društva i može biti veliko opterećenje.

“Do 31. septembra prošle godine bio je 3,09 milijardi EUR bez depozita ili 67 odsto BDP-a, a sa depozitima 2,7 milijardi ili 59 odsto. Unutrašnji dug je 460 miliona EUR. Staro ekonomsko pravilo je da dug ne mora da znači veliki problem, ali je ključno pitanje zašto se zadužuje”, precizirao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedna od najzaduženijih zemalja, države u regionu su takođe zadužene. Hrvatska kao članica EU je srazmjerno više zadužena nego Crna Gora.

“Ali, ne smatram da je to mali problem. Mnogo je važno što se zaduživanje u prošloj godini nije koristilo za tekuću potrošnju nego za investicije – kapitalne projekte i za razduživanje države pod povoljnijim uslovima. I dalje ne smije biti nikakvog zaduživanja za tekuću potrošnju. Ona se mora podmirivati iz domaćih izvora”, dodao je Mihailović.

Crna Gora iz BDP-a, kako je naveo, nema šansu da smanjuje dug, ali je njen kreditni rejting takav da će moći da nabavlja novac po povoljnim uslovima i da se razdužuje.

On je, govoreći o rješenju za Montenegro Airlines, kazao da Crna Gora treba da ima aviokompaniju bez obzira na sve probleme koji datiraju odavno i koje sada treba rješavati.

“MA je pokazala da je veoma vitalna po broju putnika, a ostvarila je i značajne rezultate. Crna Gora mora biti avio destinacija. Zamislite da je neka tuđa aviokompanija umjesto MA i da ne ispunjava sve obaveze – šta bi bilo sa turizmom”, rekao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, ako bi se MA posmatrao samo kao kompanija onda je jedno rješenje, ali ako se posmatra u paketu sa turizmom onda su rješenja druga.

“Ne smijemo zaboraviti da je ona vezivno tkivo Crne Gore sa svijetom”, zaključio je Mihailović.

Najčitanije