fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast sezone iznad očekivanja

Rast sezone iznad očekivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekcije zimske turističke sezone su iznad očekivanja, što potvrđuje činjenica da direktni prihodi od turizma rastu po stopi od skoro 50 odsto, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

„Projekcije koje imamo početkom godine su čak iznad naših očekivanja. Rast zimske sezone je preko 30 odsto, a ono što nas je posebno obradovalo je da direktni prihodi od turizma rastu po stopi od skoro 50 odsto“, naveo je Radulović u Skupštini.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miloša Nikolića o ostvarenim rezultatima u turizmu, kazao da je budućnost crnogorskog turizma svijetla.

„Ona značajno zavisi od nas, infrastrukture, i to ne samo putne, već i od svijesti svih njenih građana, kao i od toga koliko smo spremni da je sačuvamo i da je kao takvu izdamo nekome na uživanje. To je zaista neponovljivo“, smatra Radulović.

On je dodao da se počelo sa potpisivanjem ugovora sa velikim stranim turoperatorima za goste iz Zapadne Evrope na 200 dana, što je nekad za Crnu Goru bila “misaona imenica”.

„Tih 200 dana su kraj septembra i sredina maja, a ne špic sezone. Za Crnu Goru imamo interesovanje da hotele držimo otvorene tokom svih 12 mjeseci“, rekao je Radulović.

On je naveo da je prošla bila godina novih rekorda u svim segmentima.

“Crna Gora je u prošloj godini prihodovala u turizmu oko 1,04 milijarde EUR, što je 160 miliona više nego 2016. godine”, precizirao je Radulović.

On je kazao da su u Ministarstvu posebno ponosni što su tu milijardu EUR prihoda ostvarili strani turisti.

“Crnu Goru je posjetilo 2,2 miliona turista, što je 204 hiljade više nego 2017. godine, a 390 hiljada više nego 2016”, rekao je Radulović i dodao da je ostvareno 13 miliona noćenja.

Prema njegovim riječima, u kolektivnom smještaju boravilo je preko milion turista, što je 120 hiljada više nego 2017. ili 270 hiljada više nego 2016.

“Sada sve više gostiju dolazi sa zapadnoevropskih tržišta, pri čemu je gotovo 30 odsto svih turista došlo iz zemalja Evropske unije (EU)”, dodao je Radulović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...