fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRasterećenja opterećenja na rad moguće u junu

Rasterećenja opterećenja na rad moguće u junu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dodatno rasterećenje opterećenja na rad može se očekivati u junu, ali ono neće biti u visokom iznosu, najavio je ministar finansija, Darko Radunović i podsjetio da se u januaru ukida krizni porez od 11 odsto.

„Nijesmo država koja je u situaciji da pravi radikalna povećanja zarada i penzija, ili smajenja opterećenja na rad. To moramo raditi u nijansama. Ako se promijene pozitivne okolnosti uradićemo rebalans“, kazao je Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je održano konsultativno saslušanju o položaju poslodavaca u svijetlu poreskih opterećenja po osnovu rada.

Radunović je ocijenio da je to osjetljivo i komplikovano pitanje i da promjene na međunarodnom tržištu rada tjeraju na djelovanje mimo onog što je projektovano, piše Pobjeda.

„Ljekarima moramo izaći u susret zato što se tržište u okruženju promijenilo. Nešto se mora raditi i sa primanjima prosvjetnih radnika, a to je mimo projekcija za narednu godinu, pa od neke projektovane ravnoteže na neki način moramo odustati“, kazao je Radunović.

On je ponovio da je rješenje svih problema u širenju poreske baze.

Radunović je podsjetio da je prošle godine u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) deficit iznosio 102 miliona EUR, a u Fondu zdravstva 60 miliona. On je dodao i da će ovogodišnjim zaduženjem od 500 miliona EUR postići stabilnost za minimum naredne dvije godine.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da Crna Gora ima najveće opterećenje rada od 64 do 65 centi na euro i predložio 52 do 55 centi. On je podsjetio da Crna Gora jedina u regionu nema neoporezivi dio zarade.

„Zato je posljednji trenutak da Vlada smanji opterećenja i napravi mapu puta za narednih pet godina“, poručio je Konjević.

Radunović je saopštio da računovodstvo nije spremno da napravi projekcije za narednih pet godina.

„Ono će tek od 2021. godine moći obračunski da se vodi pa ćemo tada imati zakonsku obavezu da ga vodimo na tri godine. Tada ćemo moći da izađemo sa projekcijama“, objasnio je Rdaunović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, smatra da je potrebno postepeno fiskalno rasterećenje i predložio progresivno oporezivanje.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, kazao je da treba ići na postepeno u smanjenje, a da radikalne treba da budu reforme.

On naveo da je Crna Gora u složenoj ekonomskoj situaciji i ponovo predložio formiranje razvojne banke.

Najčitanije