fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazvojni projekti u Kotoru vrijedni 50 miliona

Razvojni projekti u Kotoru vrijedni 50 miliona

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Opština Kotor, u kojoj se realizuju razvojni i infrastrukturni projekti vrijedni preko 50 miliona EUR, trebalo bi da uz podršku izvršne vlasti pokuša da ostvari korist od ekonomske politike koju vodi Vlada, saopštili su njihovi predstavnici.

Na sastanku premijera Duška Markovića sa predsjednicima kotorske Opštine i lokalnog parlamenta, Željkom Aprcovićem i Jovom Suđićem, ocijenjeno je da je taj grad u protekle dvije i po godine propustio da ostvari korist od uspješne Vladine ekonomske politike.

Marković je novinarima, nakon sastanka u Kotoru, kazao da je, poslije dužeg vremena, nažalost, bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima kotorske lokalne samouprave i izazovima koji stoje na tom putu.

„U prethodne skoro tri godine nijesam imao priliku da, bez obzira na moje insistiranje, razgovaram sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima. Nažalost, to je koštalo i Opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, kazao da su sagovornici otvorili sva važna pitanja koja se tiču Kotora i njegovog razvoja.

„Dogovorili smo se kako da na njih damo najbrži i najkvalitetniji odgovori i kako bi se efekti brzo vidjeli“, dodao je Marković.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o problemima koji se tiču završetka sportske sale i bazena u Kotoru.

„Nažalost imamo probleme sa nedoraslim izvođačima na tim projektima. Jasno smo se danas opredijelili – ili će ispunjavati obaveze ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju ćemo ta dva kapitalna društvena infrastrukturna objekta završiti“, poručio je Marković.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana Kotora, novog prostornog plana u odnosu na Predlog koji je bio na javnoj raspravi, poziciji i stavu UNESCO-a i sada rukovodstva Opštine Kotor.

„Govorili smo o izvjesnom projektu, odnosno dobroj ponudi gradnje žičare od Kotora do Njeguša, što je kapitalno važna investicija za Kotor, Cetinje, Nacionalni park Lovćen, kao i crnogorski turizam generalno“, rekao je Marković.

Sagovornici su razgovarali o tome šta se mora uraditi na kapitalnoj infrastrukturi koja se tiče izgradnje novog bulevara od Jaza do Tivta, koja bi trebalo da Kotoru i njegovim građanima donese novu vrijednost, kao i o tome šta će biti benefiti Tivta i Kotora sa novim aerodromom, ukoliko se dobije kvalitetan koncesionar.

„Dogovorili smo se da Vlada i predsjednik Opštine sa njegovim timom budu u stalnom kontaktu i da na dnevnoj osnovi odgovaramo na sve izazove kako bi Kotor uhvatio ili prigrabio dio benefita od intenzivnog ekonomskog razvoja koji Crna Gora ima, a koji je propustio u ove dvije i po godine“, rekao je Marković.

On je obišao i gradilište novog hotela na temeljima nekadašnjeg hotela Vrmac i rekao da je Crna Gora dobila kredibilnog investitora koji će uložiti deset miliona EUR u adaptaciju i rekonstrukciju objekta sa četiri zvjezdice i više od 105 smještajnih jedinica visoke kategorije.

„Posebno je važno što na ovom lokalitetu i objektu nemamo izlazak iz postojećih gabarita ni jednog centimetra. Ovo će biti jedan od najljepših hotelskih objekata u zalivu i što je posebno važno što je investitor zadržao i zadržaće dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ponudu ovog objekta i Kotora“, saopštio je Marković i dodao da je najvažnije ipak da će u budućem hotelu biti otvoreno 100 novih radnih mjesta.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o problemu odvoda otpadnih voda, kazao da je sada potrebno rješavati tu problematiku ne samo u Kotoru već i u Perastu i Risnu, jer je propušteno ranije.

„Moglo se to raditi ranije sa mnogo manje para u onoj velikoj Jugoslaviji, ali nažalost to moramo raditi danas. To košta mnogo skuplje nego što bi tada koštalo. To kod građana i stanovništva izaziva više nervoze nego što bi tada izazivalo, ali imamo planove za to i idemo u tom pravcu“, rekao je Marković.

On je poručio da će rješavati pitanje saobraćajnih zagušenja i nedostatka fekalne i atmosferske kanalizacije.

Marković je na pitanje da li je na sastanku bilo riječi i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada, odgovorio da o tome nije bilo riječi, jer je to kompleksno pitanje koje mora biti riješeno u dijalogu sa UNESCO-m.

„Ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrijednost u kulturnom i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrijednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-om“, kazao je Marković.

On je dodao da, nažalost, u prethodnom periodu nijesu bili pažljivi u komuniciranju sa UNESCO-m, kao i da postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora.

„Sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi i potrebe ovog prostora Opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja“, kazao je Marković.

On je, komentarišući glasanje u Tužilačkom savjetu, rekao da je svaki član Savjeta slobodan da odlučuje po sopstvenom uvjerenju.

Najčitanije