fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalans budžeta zbog refinansiranja postojećeg duga 

Rebalans budžeta zbog refinansiranja postojećeg duga 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je utvrdila Predlog izmjena zakona o ovogodišnjem budžetu, u cilju stvaranja zakonskih preduslova za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve za obaveze koje pristižu na naplatu u narednoj godini, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

“Na taj način želimo da stvorimo pravni osnov za moguću emisiju državnih obveznica ili realizaciju kreditnog angažmana u iznosu od 500 miliona EUR. Vlada i Ministarstvo finansija pažljivo prate kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i efekti tog mogućeg aranžmana bi stvorili povoljnije uslove za refinansiranje dijela javnog duga”, rekao je Radunović.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da se nada da neće morati ove godine da koriste ništa od tih 500 miliona EUR, jer po planu nedostajuća sredstva iznose oko 47 miliona EUR.

“Treba da skupimo oko 142 miliona EUR. Nadam se da ćemo ih u bilateralnom dogovoru obezbijediti”, dodao je Radunović.

On je naveo da do kraja godine ne očekuje novi rebalans, ali da je na njega spreman ukoliko to okolnosti budu nametale.

Radunović je kazao da je odluka o rebalansu budžeta donijeta zbog dobrih rezultata rada Vlade, brige za građane, ali i zbog odgovornog odnosa prema predstojećim obavezama.

„Navedene mjere su dale veoma dobre rezultate u prethodne dvije godine, koji se ogledaju u poboljšanoj poziciji Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima, povećanju izvornih prihoda budžeta i boljoj kontroli tekućih rashoda doprinoseći stvaranju suficita tekućeg budžeta u iznosu od 152,8 miliona EUR ili 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini”, rekao je Radunović.

On je podsjetio na rast BDP-a od blizu pet odsto prethodne dvije godine.

“Jako dobra naplata prihoda, koja je u prvih šest mjeseci 60 miliona EUR ili oko osam odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao i odluka Vlade da doprinese poboljšanju standarda građana kroz povećanje minimalne zarade i smanjenju poreskog opterećenja zarada, vodili su ka rebalansu budžeta”, objasnio je Radunović.

Prema njegovim riječima, izmijenjenom politikom minimalne zarade i smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena doći će do smanjenja prihoda od doprinosa.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije