fbpx
NaslovnicaMINA BusinessReformom do većeg poštovanja poreskih propisa 

Reformom do većeg poštovanja poreskih propisa 

Bečići, (MINA-BUSINESS) – Projekat reforme poreske administracije trebalo bi da doprinese smanjenju administrativnog opterećenja i većem stepenu poštovanja poreskih propisa, što bi uticalo na smanjenje poreskog jaza, saopštio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugoša.

On je na panelu na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji je u Bečićima organizovao nedjeljnik NIN, kazao da je u projekat reforme poreske administracije Vlada uložila značajna sredstva, imajući u vidu značaj koji PU ima u sistemu javnih finansija.

Iz PU je saopšteno da je Mugoša predstavio aktivnosti koje su do sada realizovane u okviru sveobuhvatne reforme, koje obuhvataju osavremenjavanje poslovnih procesa, ulaganje u informacione tehnologije, kao i veću autonomiju i reorganizaciju.

Cilj reforme je, kako je objašnjeno, uspostavljanje moderne poreske administracije koja može da odgovori na zahtjeve tržišta i obezbijedi visok stepen naplate javnih prihoda.

Rukovodioci poreskih uprava regiona su tokom panela, pored analize postignuća u reformama, razmatrali i pitanja izazova koje nameće ubrzani tehnološki razvoj, elektronskog prijavljivanja i plaćanja poreza, mogućnosti povećanja efikasnosti poreske administracije i uloge poreskih uprava u sistemu javnih finansija.

„Posebna pažnja posvećena je promjeni pristupa poreskih uprava regiona iz reaktivnog u proaktivni, koji karakteriše prioritetno podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, edukacija, otvoren i transparentan pristup i edukacija prije preduzimanja mjera za sankcionisanje neregularnog poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Na panelu je naglašena potreba još bliže regionalne saradnje, ne samo zbog razmjene informacija i iskustava, već i uspostavljanja jedinstvenog pristupa u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što je borba protiv sive ekonomije i poreskih utaja.

Panelu direktora poreskih uprava prethodili su paneli guvernera i ministara finansija guvernera centralnih banaka, kao i panel posevećen inovacijama u digitalnim plaćanjima.

Nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i PU, osmi put organizuje Samit, a glavna tema ovogodišnjeg događaja je finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u eurozoni.

Samit okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Najčitanije