fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRegionalni projekat Agencije predstavljen u Njujorku

Regionalni projekat Agencije predstavljen u Njujorku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržište električne energije ima ključnu ulogu u procesu tranzicije ka nisko-karbonskoj ekonomiji za koju se Crna Gora opredijelila započinjanjem procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazao je predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Branislav Prelević.

On je, na događaju “Doprinos regionalne saradnje i partnerstava u sprovođenju Agende održivog razvoja 2030: iskustva Centralnoevropske inicijative (CEI)” koji je organizovan u prostorijama Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, predstavio regionalni projekat o povezivanju tržišta električne energije, ukazujući na njegov doprinos u postizanju milenijumskog cilja održivog razvoja – zaštiti klime.

Prezentovani projekat, koji je finansijski podržala CEI, podrazumijeva zajednički rad regulatornih tijela, operatora prenosnih sistema i berzi električne energije iz Albanije, Crne Gore, Italije i Srbije i doprinosi sigurnijem snabdijevanju električnom energijom, efikasnijem korišćenju elektroenergetske infrastrukture i konkurentnosti na tržištu.

„Sama struktura tog projekta, koja predviđa uključivanje partnera iz EU i njihovih susjeda van granica Unije, omogućava razmjenu znanja i iskustva čime se ubrzava sprovođenje aktivnosti neophodnih za postizanje zajedničkih ciljeva“, rekao je Prelević agenciji Mina-business.

On je naglasio da upravo tržište električne energije ima ključnu ulogu u procesu tranzicije ka nisko-karbonskoj ekonomiji za koju se Crna Gora opredijelila započinjanjem procesa pristupanja EU.

Prelević je kazao da je u Crnoj Gori prvi put ove godine zabilježena dvomjesečna karbonska neutralna proizvodnja električne energije.

Stalna predstavnica Crne Gore pri UN-u, Milica Pejanović Đurišić, istakla je nespornu posvećenost Crne Gore u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Ona je podsjetila da će sljedeće godine Centralnoevropskom inicijativom predsjedavati Crna Gora i najavila da će u narednom periodu djelovanja te regionalne inicijative biti usmjerena ka projektima iz sektora poljoprivrede, nauke, energetike.

Stalna predstavnica Italije pri UN-u Marianglea Zappia otvorila je događaj, dok je generalni sekretar CEI Roberto Antonie istakao značaj te inicijative i projekata koje ona podržava za postizanje milenijumskih ciljeva održivog razvoja.

Događaju su prisustvovali predstavnici zemalja članica i posmatrača UN.

Prateći događaj UN Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju 2019, organizovao je Sekretarijat CEI u saradnji sa stalnim misijama Italije, Crne Gore i Hrvatske pri UN-u.

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...