fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRegulator odobrio planove CGES-a i CEDIS-a

Regulator odobrio planove CGES-a i CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odobrila je planove razvoja prenosnog i distributivnog sistema Crne Gore za period od naredne do 2029. godine, koje su sačinile kompanije koje njima upravljaju.

Regulator je dao saglasnost na planove razvoja koje su joj dostavili Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistriburivni sistem (CEDIS).

Kada je u pitanju Plan razvoja prenosnog sistema, RAE je dala saglasnost na taj dokument, osim u dijelu investicija koje se odnose na izgradnju dalekovoda Briska gora – Ulcinj i Virpazar – Briska gora, kao i infrastrukture za priključenje solarne elektrane Briska gora, zbog neispunjenosti određenih ekonomskih kriterijuma.

Operator prenosnog sistema električne energije dužan je da utvrdi desetogodišnji plan razvoja prenosnog sistema koji se ažurira svake godine, sa dinamikom investicionih projekata.

Kada je u pitanju CEDIS, ta komapnija je sačinila i Investicioni plan za period do 2022. godine koji je sastavni dio Plana razvoja za period do 2029.godine.

Planirane su aktivnosti na 517 projekata, od kojih je 263 ranije odobreno, i to dominantno u dijelu sekundarne mreže.

Planirane investicije u narednoj godini iznose 34,95 miliona EUR, u 2021. godini 32 miliona, a u 2022. godini 33,41 milion EUR.

Najčitanije