fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordi na svjetskim tržištima nakon trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine

Rekordi na svjetskim tržištima nakon trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice dostigle nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta svjetske ekonomije nakon potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,8 odsto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 skočio dva odsto, na 3.329 poena, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 9.388 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordi tih indeksa, kao i evropskog STOXX 600 te MSCI indeksa svjetskih berzi, uslijedili su nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Vašingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u naredne dvije godine trebalo da kupi oko 200 milijardi USD vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi USD.

Međutim, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju.

Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebalo da počnu.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje. Međutim, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagovalo negativno”, kazao je direktor u firmi Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

U svakom slučaju, kako je rekao, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i podstaklo nadu da će to pozitivno uticati na obje ekonomije i zarade kompanija.

Međutim, pojedini analitičari pozivaju na oprez jer su posljednjih mjeseci tržišta rasla uglavnom zahvaljujući nadi u dogovor između SAD-a i Kine, a mnoga pitanja i dalje ostaju otvorena.

Ulagače je prošle sedmice ohrabrio podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao šest odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i u skladu s očekivanjima analitičara.

Iako to znači da je u cijeloj prošloj godini rast druge po veličini svjetske ekonomije usporen na samo 6,1 odsto, najniži nivo od 1990. godine, ulagače su ohrabrili znakovi zaustavljanja trenda usporavanja rasta.

„Iz kineske ekonomije stižu dobre vijesti. Podaci o industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji pokazuju da se odmiču od dna i da je ciklus usporavanja rasta vjerovatno završen“, kazao je strateg u firmi State Street Global Markets, Daniel Gerard.

Pozitivno su na tržišta uticali i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari su procijenili da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 0,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ukoliko se ostvare te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Međutim, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebno u narednom periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Tako se, na primjer, u anketi Reutersa procjenjuje da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 5,8 odsto veće nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 odsto, na 7.674 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 odsto, na 13.526 poena, a pariski CAC jedan odsto, na 6.100 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice porastao 0,8 odsto, na 24.041 bod.

Najčitanije