fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordna cijena nafte brent u ovoj godini

Rekordna cijena nafte brent u ovoj godini

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Sjevernomorska nafta brent je u srijedu dostigla najviši nivo u ovoj godini, budući da je premašila 72 USD za barel.

Tome je doprinio stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ocjenjuje agencija Reuters.

Međunarodna tržišna referenca, sjevernomorska nafta brent, poskupjela je u srijedu 28 centi ili 0,39 odsto, na 72 USD, nakon što je prethodno dostigla dnevni maksimum od 72,24 USD, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, cijena futuresa cijena američke lake nafte (WTI) porasla je 34 centa ili 0,53 odsto na 64,39 USD za barel, našavši se tako ‘na korak’ od prošlosedmičnih 64,79 USD za barel, što je bio najviši nivo u ovoj godini.

Kineska privreda u prvom tromjesečju je zadržala stabilan tempo rasta uprkos slaboj globalnoj potražnji, američko-kineskom trgovinskom ratu i borbi s dugovima, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Druga ekonomija svijeta je u prvom tromjesečju tako porasla 6,4 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, što je za nijansu bolje od 6,3 odsto koliko su u prosjeku predviđali analitičari.

Najčitanije