fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRekordna naplata prihoda u ovoj godini

Rekordna naplata prihoda u ovoj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina je od početka godine do 20. decembra naplatila rekordnih 800,9 miliona EUR prihoda.

Ostvaren je rast prihoda od 5,6 odsto što je za 42 miliona EUR više u odnosu na isti period prošle godine.

Na sjedinici Kolegijuma direktora Uprave carina konstatovano je da je ostvarenom naplatom u ovoj godini premašen plan prihoda za 17 miliona EUR.

“Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu naplaćeno je 528 miliona ERU, što je pet odsto više u odnosu na uporedni period, dok je po osnovu carine naplaćeno 27,8 miliona EUR, odnosno sedam odsto više”, dodaje se u saopštenju Uprave carina.

Po osnovu akcize naplaćeno je 242,5 miliona EUR, čime je ostvaren rast od 6,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U ovoj godini službenici Uprave carina obavili su više od 67 hiljada detaljnih kontrola vozila i robe, kao i 900 inspekcijskih kontrola.

“Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti od 10,6 miliona EUR, od čega se najveći dio odnosi na zaplijenjene akcizne robe, posebno cigarete”, dodaje se u saopštenju.

“Implementacijom nacionalnog koncepta trgovinskih olakšica, koji je u fokusu Uprave carina, uspostavljen je dobar balans između olakšavanja trgovine, bezbjednosti i zaštite carinskog područja”, dodali su iz Uprave.

Modernizacija i automatizacija carinskih postupaka u okviru nacionalnih i EU projekata se, kako su saopštili, uspješno realizuje.

“Zajednički rezultati i saradnja na suzbijanju krijumčarenja i carinskih prevara sa Upravom policije i Tužilaštvom jedno je od postignuća koje je obilježilo rad Uprave carina u ovoj godini”, navodi se u saopštenju.

Uprava carina će, prema riječima njenih predstavnika, nastaviti da ostvaruje svoje strateške ciljeve i u narednom periodu, uspostavljanjem dobrog balansa između ubrzanja procedura za legalnu trgovinu i pojednostavljene prostupake sa jedne strane, dok će sa druge strane obezbjijediti efikasnost u naplati prihoda i bezbjednost carinskog područja kroz sprovođenje savremenih carinskih procedura.

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...