fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRizici u snabdijevanju podigli cijene 

Rizici u snabdijevanju podigli cijene 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u utorak su ponovo prekoračile nivo od 71 USD, podstaknute padom venecuelanskog i iranskog izvoza, kao i borbama u Libiji, što je doprinijelo rastu zabrinutost za snabdievanje i potisnulo u drugi plan očekivanja rasta američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,37 USD. Na američkom tržištu ona je bila u plusu 30 centi, dostigavši 63,7 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci su se okrenuli rizicima po snabdijevanje iz Libije zbog oružanih sukoba između Libijske narodne armije Khalife Haftara i oružanih snaga međunarodno priznate Vlade u Tripoliju.

Eskalacija sukoba u Libiji nadovezala se na smanjeni izvoz nafte iz Irana i Venecuele zbog američkih sankcija.

“Urušavanje venecuelanske naftne proizvodnje i sankcioniranje iranskog izvoza već su postavili veliki znak pitanja u odnosu na snabdijevanje”, rekao je Norbert Ruecker iz švajcarske banke Julius Baer.

Značajniji rast cijena spriječila su strahovanja da bi Rusija mogla da poveća proizvodnju u drugoj polovini godine, nakon isteka sporazuma vodećih proizvođača o koordiniranom smanjenju snabdijevanja od 1,2 miliona barela dnevno.

Ruski je ministar financija Anton Siluanov rekao je da bi Rusija i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogle odlučiti da povećaju proizvodnju u borbi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za udio u tržištu.

Vodeći proizvođači predvođeni OPEC-om i Rusijom donijeće odluku o proizvodnji na sastanku u junu.

Rast cijene nafte spriječila su i očekivanja da će novi sedmični izvještaji o američkim zalihama pokazati njihov rast od 1,9 miliona barela.
Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 70,21 USD, te je pala 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije