fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSajam prilika za sezonsko zapošljavanje mladih

Sajam prilika za sezonsko zapošljavanje mladih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dan otvorenih vrata Univerziteta i Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu, Summer Job 2020, dobra su prilika za sezonsko zapošljavanje studenata, kako bi teorijska znanja primijenili u praksi i stekli neophodna iskustva za buduće radne angažmane, saopštili su organizatori.

Menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, Ivica Todorović, kazao je da je to prilika za pronalazak sezonskog posla, a da je na mladima da budu marljivi, vrijedni i posvećeni poslu koji dobiju tokom sezone i da cijene i poštuju priliku koja im se ukazala.

“Današnji dogođaj je sjajna prilika za pronalazak sezonskog posla, zbog čega veliko zadovoljstvo predstavlja i činjenica da su se, pored mladih, odazvali i posladavci u rekordnom broju”, rekao je Todorović na otvaranju Dan otvorenih vrata i Sajma sezonskog zapošljavanja u turizmu u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

On je dodao da će posjetioci Sajma, između ostalog, imati priliku da upoznaju fakultete, njihove smjerove i specifičnosti studijskih programa Univerziteta, a maturanti da kroz razgovor sa profesorima i saradnicima fakulteta zakorače u svijet visokog obrazovanja i postanu dio akademske porodice.

“Na svima nama – akademskoj zajednici i svim institucijama od značaja za zapošljavanje je odgovornost da im obezbijedimo bolje uslove, čime ćemo sve one koji ostanu da rade u Crnoj Gori učiniti zadovoljnim”, naveo je Todorović.

Dan otvorenih vrata i Sajmu sezonskog zapošljavanja u turizmu organizuju Karijerni centar i Studentski parlament Univerziteta, uz podršku Privredne komore (PKCG) i ministarstava prosvjete i održivog razvoja i turizma.

Na manifestaciji će, kako je ranije saopšteno, učestvovati preko 35 poslodavaca, a očekuje se dolazak nekoliko hiljada studenata i tri do četiri hiljade maturanata.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, smatra da taj događaj predstavlja dobru priliku za studente da teorijska znanja primjene u praksi i steknu neophodna iskustva za buduće radne angažmane.

„PKCG će i u budućnosti podržavati ovakve i slične projekte koji se odnose na unapređenje tržišta rada i ljudskih resursa i koji doprinose cjelokupnom društvu”, poručio je Golubović.

On je podsjetio da je sajam tokom prethodnih 13 godina ostvario značajne rezultate, jer je posredstvom njega radno angažovano nekoliko hiljada studenata i maturanata, od kojih mnogi za stalno.

Golubović je kazao da kvalifikovana radna snaga predstavlja jednu od bitnih komponenti uspješnog poslovanja, zbog čega je zapošljavanje studenata tokom sezone efikasan način da se iz svijeta učenja pređe u svijet rada.

“Organizacijom događaja na dobitku su i poslodavci i mladi ljudi, a ovom aktivnošću ulažemo u kadar, što je najisplativija investicija u društvo“, rekao je Golubović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, saopštio je da je Sajam jedinstvena prilika za sve studente, jer je turizam oblast čiji značaj je u Crnoj Gori veliki i svake godine raste.

On je kazao da su turistički brendovi i investitori koji su ih doveli u Crnu Goru zainteresovani da nađu kvalitetan kadar i da im ponude budućnost u toj industriji.

“Međunarodni brendovi su važni za mlade ljude jer im omogućavaju karijeru na globalnom nivou”, dodao je Davidović.

Rektor Univerziteta Danilo Nikolić saopštio je da ta obrazovna institucija intezivirano radi na sprovođenju strategija jačanja konkurentnosti i internacionalizacije, koje se direktno manifestuju kroz poboljšanje uslova za studiranje.

“Univerzitet je usmjeren na unapređenje nastavnog procesa i kadra, širenje međunarodnih programa studijskih aktivnosti, kao i intezivnije povezivanje akademskog i drugih sektora”, naveo je Nikolić.

On je rekao da se u domenu saradnje sa domaćim privrednim i javnim sektorom konstantno proširuju nastavne baze.

Nikolić je saopštio da Univerzitet podržava inovativne habove, start up-ove i preduzetničke inkubatore, gdje su studenti u prilici da demonstriraju inovativnost, proaktivnost i preduzetnički duh.

“Pokrenuli smo inicijativu kako bi se pronašao model da se profesionalni rad, na primjer kod sezonskog zapošljavanja, na određeni način valorizuje kroz ECTS kredite tokom studiranja”, dodao je Nikolić.

On smatra da visoko obrazovne institucije treba da ponude multifunkcionalni paket, ne samo teorijska znanja i stručne kompetencije, već i praktične vještine kao što su preduzetničke, fleksibilnost, inovativnost i mobilnost, kreativno razmišljanje, rješavanje problema i timski rad.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...