fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSalon vina okupio 25 izlagača

Salon vina okupio 25 izlagača

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Salon vina u Meljinama, na kojem se predstavilo 25 izlagača iz regiona, Italije i Francuske, sa oko 160 različitih etiketa vina i oko 30 vrsta rakija, doprinio je bogatijoj ugostiteljskoj ponudi i razvoju vinske kulture u Crnoj Gori.

Salon vina, drugi po redu, organizovala je Compania De Vinos Montenegro u hotelu Lazure u okviru programa Praznika mimoze.

Direktor Companie de Vinos Montenegro, Željko Uljarević, kazao je da ove godine na toj dvodnevnoj manifestaciji svoje proizvode izlažu svi prozvođači sa kojima radi ta kompanija, prenosi PR centar.

„Imamo 25 štandova, od toga je osam vinarija iz Srbije, tri iz Crne Gore, četiri iz Hrvatske. Tu sui Italija, Francuska, Španija, Portugalij. Na salonu vina će moći da se degustira oko 150 različitih etiketa vina i oko 30 vrsta rakija“, rekao je Uljarević.

On je ocijenio da događaji, kao što je salon vina, doprinose vinskoj kulturi u Crnoj Gori.

„Danas, u svakom malo boljem restoranu, u ponudi imaju vina na čašu. To je dovoljan dokaz koliko ta vinska kultura napreduje. Intenzivno se Crna Gora razvija kako u turizmu, tako i u vinskoj kulturi“, smatra Uljarević.

On je od noviteta na sajmu izdvojio francusku kuću Louis Latour, kao i osam novih vinskih kuća koje su ove godine predstavili na sajmu tržištu Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi, Nikola Samardžić, rekao je da je Salon vina od velikog značaja za taj grad kada je u pitanju gastro i turistička ponuda, posebno jer se dešava u toku Praznika mimoze.

„Na desetine ovakvih manifestacija se održalo ove godine, a ovo je jedna od ljepše organizovanih. Početak je Praznika mimoze. I dalje su tu gosti koji su došli na otvaranje Praznika mimoze. Vjerujem da će veliki broj njih posjetiti i salon vina“, naveo je Samardžić.

Predstavnik Vinarije Ščurek iz Slovenije, Stojan Ščurek, rekao je da ta vinarija postoji od 1820. godine, a da su proizvodnju vina počeli prije više od 30 godina.

„Na crnogorskom tržištu nas pet godina nije bilo, a prethodno smo deset godina bili kod vas. Sad smo opet prisutni. Godišnje proizvedemo između 130 i 140 hiljada boca. Izvozimo 50 odsto u 25 zemalja“, kazao je Ščurek.

On je dodao da u toj vinariji proizvode vina da se u njima uživa, pojašnjavajući da mnogo više rade na ukusu, nego na aromi.

Predstavnik Vinarije Meneghetti iz Istre, Nenad Krajačić, saopštio je da su na salonu vina predstavili sav asortiman, navodeći da ta vinarija proizvodi sedam etiketa, a da će ove godine imati još tri nove etikete.

„Vina izvozimo u Crnu Goru, Srbiju, Švajcarsku, Italiju, Kinu, Kanadu, Ameriku. Naša vinarija je specifična po tome što su sva vina koja proizvodimo iz vinograda koji su oko našeg hotela. Radimo autohtone istarske sorte“, dodao je Krajačić.

Patrick Finance iz vinarije Louis Latour iz Francuske naveo je da je njegova porodica vlasnik 50 hektara vinograda u Burgundiji, jednoj od najprestižnijih regija u Francuskoj, a da je proizvodnja vina 270 godina stara porodična tradicija.

„U Burgundiji je to vrlo jednostavno. Tu su samo dvije sorte grožđa – šardone i pinonoar. Louis Latour proizvodi od osnovnih vina do grand cru vina, kako šardonea tako i pinonoara“, saopštio je Fajnans i dodao da Crna Gora posjeduje određenu vinsku kulturu, što je, kako smatra, dobra osnova da se prezentuju vina.

Predstavnik Vinarije Erdevik iz Srema, Ivan Mihajlović, rekao je da su na salonu vina predstavili par etiketa koje su poznate crnogorskom tržištu, ali da su u pitanju nove berbe.

„Predstavili smo i par vina koja nijesu prisutna na crnogorskom tržištu. Ovdje smo predstavili i vino koje potapamo u Jadran na godinu, u dubini od 30 metara. Vino dobija prirodnu etiketu i značajno poboljša ukus odležavanjem u moru“, kazao je Mihajlović.

On je rekao da Vinarija Erdevik na godišnjem nivou proizvodi od 150 do 180 hiljada boca vina, koje izvozi u države bivše Jugoslavije.

Jovo Giljača iz Vinarije Giljača kazao je da se ta vinarija nalazi u Lješevićima u Opštini Kotor, navodeći da su ove godine prvi put na salonu vina i da su izuzetno zadovoljni posjećenošću i interesovanjem ugostitelja.

„Naša vinarija je butik vinarija. Proizvodimo do deset hiljada boca, u zavisnosti od godine. Za sada su naša vina prisutna samo u Crnoj Gori. Naša vina su sa juga i imaju izuzuzetne aromatske komplekse“, rekao je Giljača.

Predstavnica Vinarije Zenta, Dragica Vučinić, kazala je da se ta vinarija nalazi u mjestu Rogame u Podgorici. Proizvodnjom vina bave se od 2005. godine, u ponudi imaju zastupljena sva vina – bijela, roze i crvena.

“Na godišnjem nivuu proizvodimo oko 20 hiljada flaša. U početku smo radili izvoz, ali godišnja proizvodnja naše vinarije pokriva taman crnogorsko tržište, što nam je i cilj“, navela je Vučinić.

Predstavnik hotela Lazure, Marin Radojević, kazao je da se Salon vina u tom kompleksu održava drugu godinu zaredom i da su zadovoljni posjećenošću.

„Značaj ovog događaja je u tome što imamo užurbano razvijanje ugostiteljske ponude u Herceg Novom. Ovo je mjesto koje je okupilo veliki broj ljudi koji su u ovoj struci na području Boke Kotoroske. Vidim iz njihovih reakcija da im je vrlo značajno imati na jednom mjestu direktan kontakt sa vinarima“, zaključio je Radojević.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...