fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaslušane knjigovođe

Saslušane knjigovođe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Knjigovođe, njih četvoro, saslušani su u subotu u svojstvu svjedoka u Specijalnom tužilaštvu u okviru istrage protiv dvadesetdvočlane kriminalne organizacije koja se bavila utajom poreza i doprinosa i prouzrokovanjem lažnih stečaja.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja prošle sedmice su u dvije akcije kodnog naziva Klap uhapsili ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetili za pet miliona EUR, prenosi Pobjeda.

Kao organizatori su označeni Ivan Vuković, Radomir Karadžić i D.L. Osim Vukovića i Karadžića prijave su podnijete i protiv Dragoslava Lakića (57), Tihomira Lakića (64), Bojana Petričevića (36), Marijana Tomića (28), Jovana Vukčevića (38), Miroslava Ćosovića (46), Željka Vukmirovića (56) i Petra Radovića (35).

Prijave su podnijete i protiv vlasnika firme “Namos Dajković” Vladana Dajkovića, osnivača kompanije Fidija Joka Blagojevića (70), Aleksandra Ivanovića (45), Filipa Lopičića (35), Nataše Tvrdišić (45), direktora i ovlašćenog zastupnika više firmi među kojima su Arhimed i agencija Mama, Nikole Dobričanina (40), direktora konobe Maruška Vlatka Ražnatovića (50), Radovana Terzića (38), Danijela Boškovića (36), Dejana Petričevića (36) i B. B. (identitet nepoznat redakciji), dok je Dejan Lakić nedostupan.

Iz policije su saopštili da su u ovom slučaju 18 preduzeća osnovali osumnjičeni Vuković, Dragoslav Lakić i Radomir Karadžić i sa njima povezani Dejan Lakić, B. B, Danijela Bošković, Ražnatović i Terzić.

Sumnja se da su oni omogućili preduzećima čija su odgovorni Bojan i Dejan Petričević, Vladan Dajković, Joko Blagojević, Aleksandar Ivanović, Filip Lopičić i Nataša Tvrdišić da izvuku dobit stečenu poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini i tako pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova za više od 1,5 miliona EUR.

Preduzeća čiji su vlasnici Vuković, D.L, Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20 hiljada EUR u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili pet miliona EUR štete budžetu.

Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici Vuković, D. L, Karadžić ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća obavljala prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove grupe su pokrenuti i okončani stečajni postupci.

Najčitanije