fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySaslušati Sekulić zbog povećanja cijene struje

Saslušati Sekulić zbog povećanja cijene struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet zahtjev za kontrolno saslušanje ministarke ekonomije, Dragice Sekulić, jer je Elektroprivreda (EPCG) povećala cijene električne energije.

Iz SDP-a su saopštili da su građani neprijatno iznenađeni visinom računa za struju za januar, u kojem je došlo do značajnog povećanja iznosa na računu zbog uvođenja posebne tarife na obnovljive izvore energije (OIE) 2, prema kojoj građani po tom osnovu plaćaju nekoliko eura više nego do sada.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević, kazao je da se time cijena struje povećana preko dva odsto bez ikakve najave.

“Pored toga, postoji najava da će EPCG povećati cijene električne energije od 2,7 odsto do šest odsto, već od 1. marta, kroz uvođenje tarifnih paketa koji su potpuna novost za građane i koji će bez pripreme i prave analize biti prinuđeni da biraju određene tarife na osnovu kojih slijedi novo uvećanje računa”, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, realna kupovna moć građana je u prošloj godini, po zvaničnim podacima, pala tri odsto, dok će po najavama Vlade zbog zamrzavanja rasta plata u ovoj i narednoj pasti još najmanje tri odsto.

“Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode i drugu akciznu robu, kao i da imamo povećanje osnovne stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), da je na snazi krizni porez na plate, jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, električna energija predstavlja jednu od najznačajnih stavki u budžetima svake crnogorske porodice, a takođe i najznačajniji input za većinu robe i usluga koje se prodaju u zemlji.

“Stoga je nužno da se održi kontrolno saslušanje Sekulić koja bi pred Odborom i javnošću objasnila razloge za ova poskupljenja”, naveo je Konjević.

Saslušanje je, kako je dodao, nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je protekle godine ostvarila najveći profit u zadnjoj deceniji.

“Bitno je da Sekulić objasni šta su razlozi za povećanja cijene električne energije, koji će po oba osnova iznositi od 5,5 odsto do čak 8,7 odsto”, zaključio je Konjević.

Najčitanije