fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijska Arabija oborila cijenu nafte

Saudijska Arabija oborila cijenu nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak usljed zabrinutosti zbog smanjenja potražnje i obećanja Saudijske Arabije da će nadoknaditi svaki manjak iz zemalja pogođenih sankcijama.

Cijena sjevernomorske nafte ‘brent’ pala je 42 centa na 64,44 USD, dok je američka ‘laka’ nafta WTI pojeftinila 32 centa na 57,58 USD za barel, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Saudijska državna naftna kompanija Aramko saopštila je da su njeni aktuelni maksimalni kapaciteti proizvodnje od 12 miliona barela nafte dnevno dovoljni i da će zadovoljiti potrebe klijenata.

“Ono što se događa u Persijskom zalivu je definitivno zabrinjavajuće. I u prošlosti smo prošli kroz brojne krize i uvijek smo ispunjavali naše obaveze prema kupcima. Imamo fleksibilnost i raspoloživost sistema u smislu dostupnosti dodatnih rezervnih kapaciteta”, rekao je predsjednik i izvršni direktor tog naftnog giganta, Amin Naser.

Analitičari smatraju da su splasnule nade za napredak u trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na predstojećem samitu Grupe 20 najrazvijenih zemlja (G20), nakon što je jedan visoki američki zvaničnik prenio riječi američkog predsjednika, Donalda Trumpa, “da će biti zadovoljan bilo kakvim ishodom” tih trgovinskih pregovora.

Najčitanije