fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaveljić: Plantaže oštećene za 6,47 miliona

Saveljić: Plantaže oštećene za 6,47 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plantaže su početkom godine počele prodaju svježeg lozovog destilata Rubinu Kruševac za 2,4 EUR po litru, što je ispod svake realne cijene, čime je crnogorska kompanija oštećena za 6,47 miliona EUR, tvrdi članica Glavnog odbora URA, Valerija Saveljić.

Saveljić je kazala da je direktor prodaje i marketinga Plantaža, Veselin Đurišić, krajem prošle i početkom ove godine počeo prodaju svježeg lozovog destilata Rubinu Kruševac za 2,4 EUR po litru.

Ona je medijima dostavila fakturu robe na Rubin Kruševac iz koje se može vidjeti da se radi o prodaji od oko milion litara svježeg lozovog destilata jačine 62 odsto, po enormno niskoj cijeni.

„Prema posljednjem revizorskom izvještaju za prošlu godinu, vrijednost zaliha rinfuz proizvoda je iznosila 38,5 miliona EUR. Pošto je količina zaliha tajna u Plantažama, možemo samo poći od pretpostavke da su ukupni smještajni kapaciteti od 33 miliona litara puni. Na osnovu tog podatka dolazimo do činjenice da bi cijena rinfuz vina iznosila 1,17 EUR po litru“, navela je Saveljić u saopštenju.

Da bi se, kako je dodala, dobio sirovi lozovi destilat jačine 50 odsto, potrebno je destilisati 5,5 litara vina, dok je za 62 odsto jačine potrebno oko 6,5 litara.

„Možemo zaključiti da bi za dobijanje 100 odsto jačine sirovog lozovog destilata bilo potrebno 11 litara rinfuz vina“, precizirala je Saveljić.

Prema njenim riječima, jedan litar apsolutnog alkohola, dobijenog destilacijom 11 litara rinfuz vina, košta Plantaže 12,83 EUR.

„Dolazimo do toga da u ovom štetnom poslu po Plantaže, gubitak po svakom prodatom litru iznosi 10,43 EUR. Prodaja milion litara sirovog destilata jačine 62 odsto, iznosi 620 hiljada litara apsolutnog alkohola po cijeni od 2,4 EUR po litru, a Plantaže su prihodovale 1,49 miliona EUR. Da su ovu količinu prodale po cijeni od 12,83 EUR po litru apsolutnog alkohola, ostvarili bi prihod od 7,95 miliona EUR“, rekla je Saveljić.

Ona tvrdi i da se prostom računicom dolazi do zaključka da su tom prodajom Plantaže oštećene za 6,47 miliona EUR.

„Postavlja se pitanje da li je Odbor direktora morao biti upoznat sa ovim štetnim poslom po Plantaže i ako jeste da li imaju moralne odgovornosti da zbog ovolike štete nanešene firmi podnesu kolektivne ostavke“, kazala je Saveljić.

Ona smatra da bi i Tužilaštvo trebalo da reaguje.

„Tim poslom ne samo da je nanešena materijalna i finansijska šteta Plantažama, već je narušen i ugled brenda, a konkurenciji stavljeno do znanja da se firma nalazi u velikim finansijskim problemima“, zaključila je Saveljić.

Najčitanije