fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySB nije predlagala stečaj

SB nije predlagala stečaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) nikada nije predlagala Centralnoj (CBCG) uvođenje stečaja u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) i takav navod ne postoji u pismu odnosno odgovoru koji je ta međunarodna institucija uputila poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Centralnoj banci (CBCG) nikada nije predlagano od Svjetske banke (SB) uvođenje stečaja u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) i takav navod ne postoji u pismu odnosno odgovoru koji je ta međunarodna institucija uputila poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Iz CBCG su reagovali na tekst Vijesti u kojem je navedeno da je SB u kontinuitetu preporučivala CBCG da brzo riješi situaciju u ranjivim bankama, odnosno da najhitnije uvede stečaj sa punom primjenom svih relevantnih crnogorskih zakona.

“Na konsultacijama održanim 15. januara u Skupštini, predstavnici CBCG su eksplicitno u uvodnom izlaganju naglasili da Međunarodni monetarni fond (MMF) i SB u okviru svog mandata, ne mogu određivati nezavisnim državnim autoritetima instrument za rezoluciju banaka”, rekli su iz CBCG.

Oni su naveli da CBCG, kroz svoj mandat, ima punu i potpunu odgovornost u implementaciji mjera za rezoluciju banaka.

Kako su dodali, s obzirom na to da SB redovno procjenjuje i prati adekvatnost aranžmana kojima državni organi u zemlji sprovode odgovornosti zemlje po osnovu PBG programa i analizira napredak i potvrđuje rezultate implementacije prethodnih aktivnosti zemlje, naravno da u pitanju nije jednostran proces, već postoji visok nivo koordinacije i razmjene informacija i sa SB i MMF-om”, objasnili su iz CBCG.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije