fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySDT izviđa predmet u vezi sa stečajem u hotelu As

SDT izviđa predmet u vezi sa stečajem u hotelu As

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tokom izviđaja u Privrednom sudu izuzelo je predmet stečajnog postupka u hotelu As u Perazića dolu i ispituju da li je zakonito urađen stečajni postupak u vezi rusko- crnogorske firme Nega turs Montenegro.

Vijesti saznaju da SDT u tom predmetu ispituje jesu li stečajna upravnica Snežana Jović i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donijeli pravilne odluke kada nijesu prihvatili plaćanje duga vlasnika firme, povjeriocima odnosno bivšim radnicima, koji su i pokrenuli stečajni postupak kako bi naplatili potraživanja nastala iz radnog odnosa.

Izvor lista kazao je da su vlasnici Nega turs Montenegro u toku stečajnog postupka uplatiti Poreskoj upravi dug od 24 hiljade EUR, koji su potraživali radnici te firme, ali Jović nije prihvatila plaćanje duga, već je nastavila postupak uvođena firme u stečaj.

Predmet stečaja u toj firmi dužio je Jovanić.

Kako je firma izmirila dug zbog kojeg je i pokrenut stečajni postupak, stekli su se uslovi da se stečaj obustavi.

Iz Privrednog suda, ali ni iz Specijalnog tužilaštva Vijestima nije odgovoreno da li se istražuje kako je vođen stečajni postupak u hotelu As, ni da li je Jović saslušana jer nije prihvatila plaćanje duga firme, već je nastavila da tu kompaniju uvede u stečaj.

Pripadnici Specijalnog policijskog tima su krajem oktobra pretresli kancelariju Jović u Podgorici, a ona je tada rekla da ne zna zbog čega je policija pretresla njenu kancelariju.

Obaveza investitora, kome je hotel As prodat 2002. godine za pet miliona maraka, bila je da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003. Vlada je u februaru 2014. godine potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu, koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona EUR, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. godine tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera je u maju 2016. godine po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna.

Ministarstvo turizma je prije dvije godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona EUR.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela As, koji je u fazi izviđaja.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...