fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySindikat i radnici protiv ukidanja treće smjene

Sindikat i radnici protiv ukidanja treće smjene

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U Željezari Tosčelik u Nikšiću situacija u kojoj se nalaze zaposleni veoma je složena, posebno nakon najnovijih odluka o reorganizaciji radnog vremena, saopštili su sindikalni predstavnici fabrike.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je da su u utorak imali sastanak sa predstavnikom poslovodstva za ljudske resurse fabrike, a razgovori o namjeri da se ukine rad u trećoj smjeni najavljeni su i za danas.

„Poslovodstvo fabrike odlučilo je da se u pogonu Kovačnice radi u prvoj i drugoj smjeni, umjesto u tri dosadašnje. Ukidanje treće smjene dovešće indirektno do smanjenja zarada radnicima od 50 do 100 EUR“, kazao je Rabrenović i dodao da se tako stvara i vještački višak zaposlenih.

To bi, prema njegovim riječima, bio značajan udar na standard zaposlenih, s obzirom na to da su zarade i sada veoma male i da radničke porodice teško žive.

Radnici Kovačnice u utorak su došli u treću smjenu i ušli u fabriku, o čemu su obavijestili poslovodstvo, iako im je prethodno ulazak bio zabranjen.

Rabrenović je kazao da problem nije samo u Kovačnici, već i u ostalim pogonima, posebno u Čeličani, gdje je evidentan manjak radne snage, zbog čega su zaposleni preopterećeni.

U Željezari Tosčelik radi 302 radnika, a prosječna plata je od 380 do 400 EUR.

„Radničke plate su male, a ranije nam je rečeno bilo da će biti povećane poslije Nove godine. Kako sada da očekujemo povećanje zarada kada se zbog ukidanja treće smjene smanjuju od 50 do 100 EUR“, pitao je Rabrenović.

On je dodao da su u fabrici ukinute beneficije za 38 zaposlenih u pogonima i sektorima Energetike i Saobraćaja, kao i inženjerima. Za 50 radnika beneficije su smanjene sa tri na dva mjeseca po godini po sistematizaciji.

„Željezara nije trafika, nego fabrika crne metalurgije i ovo što se dešava je nedopustivo. Velika je zabrinutos radnika zbog situacije u Kovačnici da se tako ne stvara vještački višak i pripremaju otkazi“, rekao je Rabrenović.

On je naveo da je simptomatično da se situacija ponavlja kao u nekom ranijem periodu.

U Kovačnici radi od 60 do 70 zaposlenih, a sada se u tom pogonu, po ocjeni Sindikata, pravi vještački višak zaposlenih i stvara problem gdje ga nema.

Potpredsjednik Sindikata Željezare Tosčelik i radnik Kovačnice, Miodrag Krivokapić, rekao je da je problem nastao u reorganizaciji radnog vremena, što znači da se smanjuju radni sati, plate, a povećava obim posla.

„Složni smo da to nećemo dozvoliti i dolazićemo na posao kao i do sada, u tri smjene. Došli smo i u utorak uveče i boravili u pogonu, iako nijesmo radili“, naveo je Krivokapić i objasnio da se na predloženi način o radnom vremenu smanjuje broj radnika po smjenama.

U Željari Tosčelik od proizvodnih pogona rade Čeličana i Kovačnica, kao i uslužni sektori poput Saobraćaja i Energetike.

Najčitanije