fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠirenje virusa spustilo cijene nafte ispod 54 USD

Širenje virusa spustilo cijene nafte ispod 54 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 54 USD nakon što su Azija, Evropa i zemlje proizvođači sa Bliskog istoka izvijestile o stotinama novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je podstaklo strah za ekonomski rast i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,19 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,76 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 49,07 USD.

Vlasti širom svijeta pokušavaju da spriječe širenje koronavirusa koji je do sada zabilježen u tridesetak zemalja, podstičući strah od pandemije.

Mnoge vlade i zdravstvene institucije potvrdile su da je prijetnja pandemije realna dok je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) donekle stišao zabrinutost, navodeći da naglo povećanje broja novih slučajeva zaraze smatra “duboko zabrinjavajućim”, ali da je širenje virusa još moguće spriječiti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da se još ne može govoriti o pandemiji.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je zbog epidemije procjenu rasta kineske ekonomije u ovoj godini za 0,4 procentna boda, na 5,6 odsto.

Navodi se da očekuju i slabiji rast svjetske ekonomije, snizivši procjenu za 0,1 procentni bod, na 3,2 odsto.

Ekonomski institut DIW objavio je da se njemačka ekonomija zbog epidemije koronavirusa opasno približava stagnaciji.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol kazao je da je IEA snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini na najniži nivo u deset godina.

On je dodao da je izgledna i dodatna izmjena procjena zbog epidemije koronavirusa.

Vodeći proizvođači signaliziraju da su spremni da razmotre dodatno ograničenje snabdijevanja sa obzirom na uticaj epidemije na potražnju.

Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima “odgovorno” reagovati na širenje virusa.

OPEC+ trebalo bi da se sastane u Beču 5. i 6. marta.

Stephen Brennock iz PVM-a upozorio je da uprkos tome ništa ne garantuje da će kupci navaliti na naftu, čak i ako OPEC+ dodatno zavrne slavine.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,88 USD, što znači da je oslabila 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...