fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSki centar i turistički kompleks novi zamajac ekonomiji

Ski centar i turistički kompleks novi zamajac ekonomiji

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Ski centar Cmiljača kod Bijelog Polja i turistički kompleks na Bjelasici biće novi zamajac crnogorskoj ekonomiji, koji će donijeti nova radna mjesta i prilike za mlade, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je danas, prilikom obilaska gradilišta ski centra Cmiljača, kazao da je zadovoljan napretkom radova u ovoj godini.

„Želio sam da pri kraju građevinske sezone vidim šta se uradilo u toku ove godine, kako se realizuju radovi i na koji način da se najbolje pripremimo da odmah početkom naredne godine nastavimo još snažnijim intenzitetom. Vlada se sada u razvoju Bjelasice i ski centara na Bjelasici fokusirala na Cmiljaču. Želimo je što prije imati u pogonu“, rekao je Marković na budućem skijalištu.

On je, kako saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, ocijenio da su renomirani proizvođač žičara Laitner i njegov lokalni partner Novi Volvox uradili ozbiljan posao na postavljanju stubova buduće žičare i polazne stanice i izlazne stanice.

„Dakle, realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona EUR, 17 miliona zaključenih ugovora, deset miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji“, smatra Marković.

Oni će, kako je dodao, značiti nova radna mjesta, podsticaj za mnoge druge prateće djelatnosti i nove prilike za mlade ljude tog kraja.

Projektovani kapacitet žičare je 2,6 hiljada skijaša na sat, a njena dužina skoro 1,4 kilometra.

Iz Vlade je saopšteno da je jedan od zahtjevnijih segmenata tog projekta izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine oko 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma.

„Istovremeno za konstrukcijom žičare i pristupnog puta radi se i elektroenergetska infrastruktura za potrebe napajanja budućeg turističkog kompleksa Cmiljača. Na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju projektovana je trafostanica 35/10 kV koju Vlada finansira sa 1,18 miliona EUR iz kapitalnog budžeta“, navodi se u saopštenju.

Pored ski centra na Cmiljači u ovkiru komleksa zimskih centara na Bjelasici radi se i na turističkom centru na lokaciji Žarski katun u opštini Mojkovac.

Ove godine je otvorena žičara-šestosjed u Ski centru Kolašin 1600.

Video materijal dostavila Vladina Služba za odnose s javnošću.

Najčitanije