fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSki centar Kolašin 1600 doprinosi sveukupnom razvoju sjevera

Ski centar Kolašin 1600 doprinosi sveukupnom razvoju sjevera

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Ski centar Kolašin 1600 na Bjelasici, koji je danas otvoren, primjer je uspješne valorizacije potencijala, materijalizacije politike Vlade i početak ubrzanog turističkog i sveukupnog razvoja sjevernog regiona, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je danas na svečanosti povodom puštanja u rad žičare-šestosjeda u tom zimskom centru, kazao da je ispunjen ponosom i zadovoljstvom što prisustvuje jednom od najboljih primjera materijalizacije politike Vlade kada je u pitanju stvaranje uslova za razvoj sjevera zemlje.

“Ski centar će unaprijediti crnogorsku turističku ponudu i, naravno, stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i kvalitetniji život građana“, rekao je Radulović.

On je naveo da je puštanje u rad tog skijališta potvrda da će visokokvalitetni turizam biti značajno mjesto u budućem ekonomskom razvoju sjevera.

“Ta činjenica sa najavljenih 70 miliona EUR investicija u infrastrukturu, pocizioniraće Komove i Bjelasicu na mjesto vodećeg planinskog centra u regionu”, naveo je Radulović.

Skijalište je svečano otvorio premijer Duško Marković.

Radulović je rekao da u 2020. godini očekuju da na Žabljaku budu otvoreni hoteli sa 500 ležajeva i u kategoriji sa pet zvjezdica, a danas nema nijednog.

“Ovaj lokalitet je dat u dugoročni zakup, a u prve četiri godine biće uloženo 13 miliona EUR u hotel, a u narednim fazama biće izgrađena još dva hotela sa vilama i depadansima”, dodao je Radulović.

On je podsjetio da je ukupna investicija u sve četiri faze 80 miliona EUR.

“To govori da se interesovanje za investiranje jednako širi na sve opštine i na sjeveru države. Time ćemo stvoriti uslove za izbalansiranu ponudu na regionalnom nivou”, rekao je Radulović.

Direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, rekao je da su se na toj lokaciji prije samo nekoliko godina mogle vidjeti samo šume i livade.

“Ova Vlada je kao prioritet prepoznala turističku valorizaciju sjevernog regiona u cilju unaprijeđenja razvoja ovog područja i smanjenja razlika između sjevernog i južnog dijela zemlje”, kazao je Popović.

U skladu sa tim, u novembru 2017. godine osnovano je preduzeće Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, za upravljanje skijalištima Kolašin 1600 na području Opštine Kolašin, Jelovica na područiju opština Berane i Andrijevica, Cmiljača i Torine na području opštine Bijelo Polje, Žarski na području opštine Mojkovac, Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi.

“Generalni koncept razvoja kompanije je valorizacija postojećih aktivnih skijališta i izgradnja novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, u skladu sa prostornim planovima za ta područja”, rekao je Popović.

Time će, kako je ocijenio, Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski resorta u okruženju u okviru kojeg će biti izgrađena najsavremenija infrastruktura: hoteli, restorani, ostali pansionski i vanpasionski sadržaji, moderne žičare, a sve u cilju zauzimanja pozicije broj jedan na konkurentskom tržištu.

Akcenat će, kako je dodao, staviti i na unaprijeđenje ljetnje ponude.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, kazao je da Ski centar Kolašin 1600, u koji je Vlada investirala 17 miliona EUR, predstavlja najboji primjer uspješne valorizacije turističkih potencijala i njihove sposobnosti da tako nešto izgrade.

“Ovo skijalite na koje možemo biti ponosni je rezutlat uspješne saradnje naših inženjera i kompanija sa renoniraminim stranim partnerom”, naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, svi učesnici u tom projektu iskazali su visok stepen posvećenosti i odgovornosti.

“Najviši standardi su vidljivi na svakom koraku, a posebno bih izdvojio modernu žičaru i dvije atraktivne skijaške staze. Za potrebe skijališta izgrađena je nova putna, elektrotehnička i hidrotehnička infrastruktura”, rekao je Nuhodžić.

On je dodao da su u toku druge faze projekta, planirane da se završi do iduće godine, skilijašte dobiti još šest kilometara staza.

“Samo u skijališta Žarski, Cmiljača, Savin kuk i Hajla biće uloženo oko 100 miliona EUR, a u Đalovića pećinu 18 miliona EUR”, kazao je Nuhodžić.

Najčitanije