fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySkijališta pripremljena za predstojeću sezonu

Skijališta pripremljena za predstojeću sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skijališta Crne Gore dobro su pripremljena za predstojeću zimsku sezonu, saopštili su njihovi predstavnici i dodali da će cjelokupnom organizacijom i u saradnji sa poslovnim partnerima pomjeriti granice dosadašnje turističke ponude.

Iz Skijališta Crne Gore su poručili da će svim posjetiocima priuštiti spektakularni provod na Ski centru Kolašin 1600.

“Vrijedno smo radili na pripremi predstojeće zimske turističke sezone što će rezultirati realizacijom velikog broja događaja na Ski centru Kolašin 1600 na Bjelasici. Što se tiče ostalih skijališta, biće aktivni i Kolašin 1450, Javorovača i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama i Lokve u Beranama, koji raspolažu sa preko 40 kilometara skijaških staza, od čega se oko 25 kilometara nalazi na teritoriji Opštine Kolašin”, kazali su Dnevnim novinama iz Skijališta Crne Gore.

Oni su dodali da će posjetiocima Ski centra Kolašin 1600 na raspolaganju biti 8,5 kilometara skijaških staza, najmodernija šestosjedna isklopiva žičara opremljena grijačima, wi-fi signalom i zvučnicima, ski rental, ski škole, besplatan parking, usluge caffe bara i restorana Troglava, kao i veoma bogat zabavni program.

Generalni koncept razvoja Skijališta CG, kako su naveli, ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih skijališta i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle.

Na svim ski centrima radiće se dodatni sadržaji za unapređenje ponude, odnosno zabavni parkovi u okviru kojih će biti snow tubing sadržaji, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze i zip line. Trenutno se radi na proširenju skijaških staza na ski centru Kolašin 1600, čime će taj centar za predstojeću skijašku sezonu raspolagati sa dodatnih 4,5 km staza.

“U skladu sa poslovnom politikom Vlade zaključno sa 2022. godinom biće uloženo oko 140 miliona EUR u okviru prve faze koja se odnosi na Ski centar Kolašin 1600 gdje do sada imamo više od 30 miliona ugovora, od čega je već realizovano oko 17 miliona. Izgrađen je pristupni put u dužini od dva kilometra, parking za dnevne skijaše, objekat bazne stanice, najmodernija šestosjedna žičara sa 4,5 kilometara skijaških staza, a nabavljena je i sva prateća nužna oprema”, rekli su iz Skijališta Crne Gore.

Oni su dodali i da su zaključeni ugovori za izgradnju dodatnih šest kilometara skijaških staza u vrijednosti od 1,2 miliona EUR, za izgradnju nove šestosjedne žičare K7 vrijedne devet miliona, kao za izgradnju dodatnih deset kilometara skijaških staza uz žičaru K7, čime će se uvezati ski centri Kolašin 1600 i 1450.

“Na lokalitetu Ski centra Kolašin 1450 gradiće se parking kapaciteta 1,6 hiljada vozila, a ova projekat vrijedan je 5,5 miliona EUR. U odnosu na postojeću infrastrukturu Ski centra Kolašin 1450 već sljedeće godine imaćemo 45 kilometara skijaških staza na tom lokalitetu”, saopštili su iz Skijališta Crne Gore.

Na Ski centru Žarski, čije se puštanje u rad očekuje 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 27 miliona EUR, od čega je trenutno ugovoreno više od 16 miliona za novu šestosjednu žičaru, deset kilometara skijaških staza i baznu stanicu, dok je u toku izgradnja pristupnog puta od Mojkovca do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

“Na Ski centru Cmiljača, čije se puštanje u rad očekuje do kraja naredne godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 23 miliona EUR, od čega je trenutno ugovoreno više od 17,5 miliona EUR i to za izgradnju, nove šestosjedne žičare sa tri kilometra skijaških staza vrijednosti osam miliona EUR”, kazali su iz Skijališta Crne Gore.

Na ski centru Hjala i Štedim, čije se puštanje u rad očekuje do kraja 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 18 miliona EUR. U toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Rožaja do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

“Ski centar Savin kuk na Durmitoru trenutno raspolaže sa dvije žičare i tri ski lifta koji opslužuju pet kilometara skijaških staza. Za rekonstrukciju postojećeg skijališta predviđena je investicija od 27 miliona EUR, a odnosi se na izgradnju nove šestosjedne žičare, 4,5 kilometara skijaških staza, akumulacionog jezera, kao i izgradnju dijela novog pristupnog puta u dužini 1,5 km i parkinga”, rekli su iz Skijališta Crne Gore.

Oni su naveli i da je zaključen ugovor za izgradnju pristupnog puta do skijališta od regionalnog puta Nikšić – Žabljak vrijednosti 1,8 miliona EUR.

Najčitanije