fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabi kineski podaci spustili cijene nafte ispod 64 USD

Slabi kineski podaci spustili cijene nafte ispod 64 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 64 USD nakon što su najnoviji kineski podaci pokazali pad izvoza u novembru, raspirujući nervozu na tržištima u kontekstu trgovinskog rata Vašingtona i Pekinga i zabrinutosti za globalnu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,79 USD. U istom iznosu je barel pojeftinio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 58,5 USD, prenosi SEEbiz.

Na kraju prošle sedmice tržišta je ohrabrila odluka vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdjevanja, za 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miiona barela dnevno, što odgovara 1,7 odsto globalnog snabdjevanja.

Tržišta je ‘prizemljio’ objavljeni podatak o padu kineskog izvoza u novembru, četvrti mjesec zaredom, 1,1 odsto na godišnjem nivou. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njegov rast od jedan odsto.

“Kina očito nije imuna ni na američke carine ni na dugotrajno usporavanje globalne ekonomije”, konstatovao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Vašington i Peking pokušavaju da utanače trgovinski sporazum i okončaju carine, ali pregovori traju već mjesecima, zakočeni prepirkom oko pojedinosti.

“Peking se nada da će sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti postignut što je prije moguće”, saopštio je pomoćnik kineskog ministra trgovine Ren Hongbin.

Cijene nafte pale su uprkos kineskim najavama na kraju prošle sedmice da su spremni da ublaže svoj stav u pregovorima sa SAD-om, potvrđujući da odustaju od carina na dio uvoza američke soje i svinjetine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim zvaničnim stranicama izvijestila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 65,24 USD, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...