fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovenci zainteresovani za crnogorske proizvode

Slovenci zainteresovani za crnogorske proizvode

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Učešćem 40 crnogorskih privrednika na Međunarodnom sajmu preduzetništva (MOS) u Celju unaprijeđena je ekonomska saradnja sa Slovenijom, a za predstavljene proizvode i usluge postoji interesovanje slovenačkog tržišta, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On je kazao da je bilo značajno učestvovanje crnogorske poslovne delegacije na sajmu, poslovnim forumima i manifestaciji Dani Crne Gore u Sloveniji.

“Ovim smo unaprijedili ekonomsku, prije svega međukompanijsku saradnju sa Slovenijom, te predstavili našu kulturu i tradiciju. Na samom štandu, naši proizvođači su dobili dokaz da postoji interesovanje slovenačkog tržišta za njihove proizvode i usluge”, rekao je Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetio da sa Slovenijom imaju tradicionalno dobre ekonomske odnose koji su oslonjeni na odlične međudržavne. Privredna saradnja se, kako je dodao, unapređuje iz godine u godinu.

Među 40 crnogorskih izlagača na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, najveći broj čine predstavnici agroindustrije, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici koji se bave preradom.

Njihov nastup na toj prestižnoj manifestaciji podržali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojni fond (IRF).

Posjetioci sajma i kompanije iz regiona imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima sektora poljoprivrede Crne Gore, asortimanom kvalitetnih i tradicionalnih proizvoda koji čine gastronomsku ponudu države, među kojima posebno mjesto zauzimaju tradicionalni proizvodi – pršuta i sir, vino, voćne rakije, organske žitarice i brašno, prerađeni proizvodi od voća, maslinovo ulje i crnogorski med.

Direktor IRF-a, Zoran Vukčević, ocijenio je da je Sajam u Celju bio prilika da crnogorski privrednici prezentuju proizvode i uspostave što veći broj poslovnih kontakata.

“MOS je ujedno bio i šansa da upoznaju standarde i procedure koji ih očekuju kada Crna Gora bude dio Evropske unije (EU), kako bi unaprijedili proizvode i usluge, te osvojili nova tržišta. Sajam je takođe bio prilika za promociju Crne Gore kao i kvalitetnu prezentaciju njenih potencijala u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede”, rekao je Vukčević.

On smatra da su izlagači pokazali potencijal da budu uzorna članica EU, bez obzira na veličinu.

Predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma, Franc Pangerl, ocijenio je da je crnogorski nastup na Sajmu jedan od najboljih koje su priredile zemlje partneri u posljednjih pet godina.

“Ponuda vaših proizvođača i kulturni program koji je to pratio dali su potpuno novu dimenziju MOS-u, na čemu sam vam zahvalan, a moje mišljenje dijele i zvaničnici Slovenije koje smo ugostili na sajmu”, kazao je Pangerl.

Vlasnica kompanije Mille Bacci, Bojana Otašević, kazala je da je ta frima osnovana prije nekoliko mjeseci i bavi se proizvodnjom zdravih sladoleda od potpuno prirodnih sastojaka.

“Sladoledi na štapiću Mille Bacci su potpuno crnogorski proizvodi koji angažuje naše proizvođače mlijeka i voća”, rekla je Otašević.

Ona je navela da je njen cilj da se sladoledi Mille Bacci nađu na tržištima Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predstavnik proizvođača „Ana-Marija“, Marko Ćirović iz Šavnika bavi se proizvodnjom organskog meda, propolisa, perge, kao i prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda.

“Učestvovanje na međunarodnim sajmovima je veoma značajno za proizvođače poput nas. Veliki broj posjetilaca je obišao naš štand i veoma sam zadovoljan što smo uspostavili kontakte koji će, nadam se, uroditi konkretnom saradnjom”, kazao je Ćirović.

Vasilj Tadić iz nikšićke firme Virjanka, proizvođač je ručno taftovanih vunenih tepiha. On je naveo da rado dolazi na sajmove gdje upoznaje nove poslovne prijatelje.

“Učestvovanjem na Sajmu u Celju otkrivamo novo, slovenačko tržište. Slovenci cijene prirodne proizvode i pokušaćemo da uspostavimo saradnju koja će omogućiti da se tepisi Virjanke nađu u njihovim domovima”, rekao je Tadić.

Sajam MOS Celje se zatvara sjutra.

Najčitanije