fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovenija i Crna Gora jačaće ekonomsku saradnju

Slovenija i Crna Gora jačaće ekonomsku saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Slovenija i Crna Gora imaju veoma dobre sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju, posebno sa slovenačkom Narodnom bankom.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, sastao se danas sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori, Gregorom Preskerom.

Žugić je, kako je saopštenju CBCG, upoznao Preskera sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, navodeći da je on stabilan, dobro kapitalizovan i visoko profitabilan.

Prošlu godinu je, kako je dodao, karakterisao kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita. S druge strane, kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita bilježe kontinuirani pad.

Žugić je ocijenio da CBCG održava veoma kvalitetnu saradnju sa Narodnom bankom Slovenije i zahvalio Preskeru na podršci koju slovenački eksperti pružaju timu CBCG u aktivnostima na pripremi implementacije nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno osnažiti ekonomsku saradnju dvije zemlje, posebno kroz projekte jačanja proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori.

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...