fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjili kapital za 51,6 miliona EUR

Smanjili kapital za 51,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je umanjila kapital za 51,6 miliona EUR, poništavanjem sopstvenih akcija, saopšteno je iz Montenegroberze.

„Emitent EPCG je obavio smanjenje kapitala poništenjem 13,09 miliona sopstvenih akcija. Nakon tih promjena, ukupna kapitalna vrijednost EPCG iznosi 769,93 miliona EUR“, objašnjeno je iz berze, prenosi Pobjeda.

Iz Montenegroberze su kazali da je ukupan broj akcija 118,13 miliona, čija je nominalna vrijednost 6,52 EUR po jednoj.

Akcionari EPCG su na sjednici Skupštine u avgustu prošle godine odobrili kompaniji da kupi 13,09 miliona sopstvenih akcija od italijanske A2A, po cijeni od 3,96 EUR po akciji ili ukupno 51,6 miliona.

Zakon u slučaju kupovine sopstvenih akcija propisuje obavezu kompanije da ih proda ili otpiše u narednih 12 mjeseci. Ukoliko kompanija nije prodala ili otpisala te akcije, ona je obavezna da najkasnije tri dana od isteka roka, bez posebne odluke skupštine preduzeća, obavijesti Komisiju za tržište kapitala i Centralnu depozitarnu agenciju o poništenju sopstvenih akcija.

Na nedavno održanoj skupštini akcionara EPCG donesena je odluka o poništenju sopstvenih akcija kupljenih prije godinu, ali i o kupovini novih deset odsto. Na taj način će država povećati vlasnički udio u kompaniji na 85,41 odsto, što je i njen najveći udio u EPCG od 2009. godine kada je obavljena privatizacija.

Najčitanije