fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySmanjiti akcize na gorivo

Smanjiti akcize na gorivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je Skupštini Predlog zakona o smanjenu akciza 15 odsto, čime bi se cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju.

Portparol i član Predsjedništva SDP, Mirko Stanić, kazao je da bi se time preduprijedio rast u maloprodaji uzrokovan rastom na berzi, dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva, koja iznosi od 50 do 56,3 odsto.

“Taj predlog ima za cilj i da se rastereti privreda i da se smanje izdaci po tom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je ocijenio da će povećanje cijena benzina za pet do šest centi biti još jedan korak ka padu standarda građana Crne Gore.

“Cijene goriva u Crnoj Gori su među najvećima, ukoliko se uporede sa cijenama u regiji i drugim evropskim zemljama, pogotovo kada se uzme u obzir visina prosječne, ili još gore po nas, minimalne zarade, koja iznosi samo 193 EUR”, rekao je Stanić.

On je kazao da za minimalnu zaradu u Crnoj Gori građanin može kupiti samo 139,8 litara benzina koji košta 1,38 EUR, dok se u Francuskoj za njihov “minimalac” od 1,19 hiljada EUR danas može kupiti 760 litara benzina.

“U Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji ili na Kosovu su cijene od 25 do 30 centi niže nego kod nas”, dodao je Stanić.

On je zaključio da je Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) uticala na povećanje cijena goriva od čak 15 centi po litru, čime je značajno uticala na pad životnog standarda građana, dodatno zavlačeći ruku u džepove građana.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...