fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjiti poreze i osloboditi privredi sredstva za investicije

Smanjiti poreze i osloboditi privredi sredstva za investicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA zalaže se za smanjenje poreza, čime bi se crnogorskoj privredi oslobodila dodatna sredstva za investicije, umjesto njihovog povećanja i parafiskalnih nameta.

Potpredsjednik URA, Miloš Konatar, kazao je da Crna Gora mora voditi aktivnu fiskalnu politiku.

“Prije svega je neophodno postizanje društvenog konsenzusa da svi plaćaju porez. URA se zalaže za nultu stopu tolerancije kada je u pitanju plaćanje poreza. Ako zakon važi jednako za sve, ako svi plaćamo porez, a tako mora biti, onda možemo da spustimo poreske stope”, naveo je Konatar u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sa porezima mora biti atraktivna i konkurentna i omogućiti privredni zamah i inicijativu.

Konatar je podsjetio da je URA, u svom ekonomskom programu Posao za sve, kao podršku malom i srednjem biznisu u Crnoj Gori predložila postepeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67 odsto na ispod 50 odsto do 2030. godine, uz beskompromisno rješavanje problema sive ekonomije.

“Na ovaj način bi se smanjilo poresko opterećenje privrede i omogućio novi investicioni ciklus domaćim preduzetniima”, tvrdi Konatar.

On je rekao da je veoma važno omogućiti investicije u privatnom sektoru, jer tu leži velika šansa.

“Neophodna je aktivnija uloga banaka u finasiranju privrede, ali imamo mogućnosti da i preko državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF) dodatno pokrenemo privredu. Zato Fond treba da ima godišnji budžet minimum 500 miliona EUR u odnosu na sadašnjih 140 miliona”, kazao je Konatar.

Crnoj Gori su, kako je naveo, potrebne strane direktne investicije, ali još više i domaće investicije privatnog sektora.

“Država mora stvoriti uslove za tako nešto i osloboditi potencijale naše privrede, ali to se sigurno neće desiti bez neophodnih reformi niti dosadašnjom politikom povećanja poreza”, dodao je Konatar.

Prema njegovim riječima, praksa je pokazala da smanjenje poreskog opterećenja, uz efikasnu i neselektivnu naplatu poreza, dovodi do povećanja osnovice za oporezivanje i uvećanja prihoda državnom budžetu, što je put ka stabilizaciji javnih finansija i smanjenju javnog duga.

Najčitanije