fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmirivanje trgovinskog sukoba popravilo raspoloženje na berzi

Smirivanje trgovinskog sukoba popravilo raspoloženje na berzi

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su na početku sedmice cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka nakon oštrog pada u petak, budući da je američki predsjednik Donald Trump najavio obnovu trgovinskih pregovora s Kinom, smirivši tako zabrinutosti investitora nakon oštre prošlosedmične retorike.

Dow Jones u ponedjeljak je porastao 269,93 boda ili 1,05 odsto, na 25.898 bodova, oporavivši se tako od gubitaka u petak, kada je potonuo više od 600 bodova.

Istovremeno, S&P 500 indeks ojačao je 1,1 odsto, na 2.878 bodova, a Nasdaq 1,32 odsto, na 7.853 poena, prenosi Hrportfolio.

Na samitu G7 svjetskih čelnika u Biaricu Trump je rekao da vjeruje da Kina iskreno želi da postigne trgovinski sporazum, navevši kao razloge pojačani ekonomski pritisak na Peking i gubitak radnih mjesta.

Reakcija Wall Streeta, očekivano, bila je pozitivna, a najviše su porasle cijene dionica kompanija senzitivnih na promjene carina, poput Applea, čija je cijena skočila 1,9 odsto.

Proizvođači čipova, koji se svojim prihodima uveliko oslanjaju na kinesko tržište, takođe su imali dobar trgovinski dan, s prosječnim rastom cijena 0,86 odsto, čime su nadoknadili dio gubitaka od petka, koji su premašili četiri odsto.

U ponedjeljak je na svim američkim berzama vlasnika promijenilo 5,71 milijardu dionica, znatno niže od dnevnog prosjeka u proteklih 20 trgovinskih dana od 7,57 milijardi.

Najnoviji podaci američkog ministarstva trgovine ukazuju da su nove narudžbine ključnih američkih kapitalnih proizvoda u julu porasle umjereno, međutim isporuke su pale po najvišoj stopi u zadnjih gotovo tri godine. Taj podatak, smatraju analitičari, mogao bi Fedu poslužiti kao dodatni podsticaj za ponovno snižavanje kamatnih stopa u septembru.

Zabrinutosti oko toga da globalna ekonomija klizi recesiju i neizvjesnost oko tempa daljeg smanjivanja američkih kamatnih stopa kreirali su posljednjih sedmica na tržištima kapitala nervozu oko toga koliko će još trajati američki ekonomski uzlet.

S&P 500 sada je više od pet odsto ispod svog rekordnog nivoa, dosegnute krajem jula, a prošlu sedmicu imao je najveći sedmični pad još od maja.

Međutim, avgust i septembar istorijski su poznati kao turbulentni mjeseci na Wall Streetu, i po nekim mjerenjima, čini se da su ovogodišnje turbulencije čak i manje nego obično, smatra strateg u LPL Financialu, Ryan Detrick.

“Ove godine najveća korekcija S&P-ja iznosila je sedam odsto, dok u prosjeku korekcije dosežu oko deset odsto. Zabilježili smo dvije odvojene korekcije u dosadašnjem dijelu godine od po pet odsto, a u prosječnoj godini ih ima četiri”, kazao je Detrick.

S&P je prošlu sedmicu potonuo 1,5 odsto, i tek je jednom bio u korekciji pet sedmica zaredom otkad je započelo bull tržište prije deset godina, tvrdi taj strateg, ocjenjujući da je dugoročni trend i dalje dobar.

Uprkos volatilnom avgustu, S&P je i dalje od početka godine na dobitku 14 odsto, i na tragu četvrte najbolje godine od finansijske krize, a sva tri ključna indeksa blizu su svojih rekordnih nivoa.

Ipak, čak i sa oporavkom od ponedjeljka, pri čemu su svi S&P sektorski indeksi ojačali, indeks straha VIX na najvišem nivou u zadnjih sedmicu.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi su takođe porasli, pri čemu frankfurtski DAX 0,4 odsto, na 11.658 bodova, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.351 bod. Londonska berza nije radila zbog praznika u Britaniji.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...