fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast nakon četiri sedmice pada

Snažan rast nakon četiri sedmice pada

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice snažno porasle, nakon četiri sedmice pada, jer ulagači očekuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zbog slabosti privrede uskoro smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 4,7 odsto, na 25.983 boda, dok je S&P 500 porastao 4,4 odsto, na 2873 boda, a Nasdaq indeks 3,9 odsto, na 7742 boda, prenosi SEEbiz.

Snažan rast cijena dionica najviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će Fed uskoro smanjiti kamate, jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Tako je u petak objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao 75 hiljada, znatno manje od 185 hiljada, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

“Izvještaj o zapošljavanju ukazuje na slabosti, međutim privreda ostaje relativno robusna. Ovaj izvještaj mogao bi rezultirati bržom reakcijom Feda, što bi pružilo veću podršku nego ako banka čeka duže”, kazao je direktor u firmi OakBrook Investments, Peter Jenkovskis.

Wall Street neprestano raste od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će centralna banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Najčitanije