fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast plata u Britaniji i na kraju prošle godine

Snažan rast plata u Britaniji i na kraju prošle godine

London, (MINA-BUSINESS) – Snažan tempo rasta plata u Velikoj Britaniji nastavljen je i u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, zadržavši se na najvišem nivou u deset godina, pokazuju najnoviji podaci, upućujući na zaključak o dobrom stanju na tržištu rada uoči Brexita.

U tromjesečnom periodu zaključno s decembrom ukupne plate, uključujući bonuse, porasle su 3,4 odsto u odnosu na isti mjesec godine ranije, čime se stopa njihova rasta zadržala na najvišem niovu od sredine 2008. godine, navodi statistički ured ONS.

Povećanje je nešto niže nego što su prognozirali analitičari, predvidjevši rast od 3,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Stopa rasta plata ostaje ista i ako se isključe bonusi.

Prilagođene za inflaciju, ukupne su plate porasle 1,3 odsto, najsnažnije od kraja 2016. godine, napominju u ONS-u.

U Certifikovanom institutu za zaposlene i razvoj procijenili su početkom sedmice da poslodavci u privatnom sektoru planiraju ove godine povećati osnovne plate najviše otkada su 2012. godine počeli pratiti te podatke.

U Centralnoj banci (BoE) upozoravaju da će morati postupno podizati ključne kamatne stope kako bi amortizovali inflatorne pritiske koje generiše povećanje plata.

Ovog mjeseca su prognozirali da će do kraja godine rast plata usporiti na tri odsto zbog neizvjesnosti povezane s Brexitom i usporavanja svjetskog ekonomkog rasta. Nakon toga trebalo bi ponovo ubrzati, procjenjuju u BoE.

Stopa nezaposlenosti iznosila je na kraju prošle godine četiri odsto i na najnižem niovu od 1975. godine, pa poslodavci sve češće nude radnicima više plate.

Plate ipak rastu sporije nego u periodu prije krize kada su u određenim periodima bilježile stopu rasta od četiri odsto.

Dobro stanje na britanskom tržištu rada prkosi posustajanju ekonomksih aktivnosti nakon referenduma o Brexitu u junu 2016. godine, konstatuje Reuters.

Broj zaposlenih porastao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 167 hiljada najviše od prvog prošlogodišnjeg tromjesečja, pokazuju podaci statističkog ureda.

Najčitanije

Azerbejdžancu koji se bavi nekretninama isplaćeno 127,82 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Najveća bruto mjesečna zarada u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila...