fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocijalni partneri imaju kvalitetan dijalog u korist zaposlenih

Socijalni partneri imaju kvalitetan dijalog u korist zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i socijalni partneri imaju kvalitetan socijalni dijalog koji je konstantno unaprjeđivan uvažavajući potrebe radnika i poslodavaca i time obezbjeđujući bolji status zaposlenih i konkurentniji poslovni ambijent, ocijenili su premijer Duško Marković i predstavnici sindikata.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, sa generalnim sekretarima Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG), Srđom Kekovićem i Duškom Zarubicom, između ostalog razgovarao o novom Zakonu o radu.

„U vama imamo ozbiljnog i odgovornog partnera sa kojim smo veoma dugo radili na ovom zahtjevnom sistemskom zakonu, što nam je obezbijedilo da naša zajednička opredjeljenja budu kvalitetnija“, kazao je Marković na sastanku održanom u utorak popodne.

On je saopštio da je Vlada u trogodišnjem periodu finansijske konsolidacije obezbijedila visok ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih za oko 30 hiljada, smanjenje nezaposlenosti, redovnost isplata svih davanja, povećanje minimalne zarade nakon dužeg perioda, kao i redovno usklađivanje penzija.

Marković je dodao i da su stvoreni uslovi za povećanje zarada u prosvjeti i zdravstvu.

Predstavnici sindikata su saopštili da su konstruktivni partneri koji žele da daju doprinos napretku i progresu, ali da su posvećeni ostvarivanju većih prava radnika te daljoj humanizaciji rada.

“U tom kontekstu, dobili su puno razumijevanje Markovića, iskazujući opravdanost njihovih očekivanja i ističući da kvalitetan ekonomsko socijalni ambijent podrazumijeva odgovornog poslodavca, uvaženog i nagrađenog dobrog radnika, što je najbolja garancija konkurentnosti poslovnog ambijenta”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je usaglašen pristup vezano za novi zakon o radu, koji će ubrzo biti usvojen na Vladi i poslat Skupštini na razmatranje.

Partneri su se dogovorili da se kroz Socijalni savjet nastavi dijalog o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Najčitanije