fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji

S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo da ublaži ekonomske štete od širenja koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,4 odsto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto, na 3.386 poena, a Nasdaq indeks 0,87 odsto, na 9.817 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da bi se širenje koronavirusa moglo uskoro zaustaviti, nakon što su objavljeni podaci pokazali da rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od virusa usporava.

Broj umrlih porastao je na više od dvije hiljade, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74 hiljade.

Međutim, iz dana u dan rast tih slučajeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

„Čini se da su ulagači odahnuli i da vjeruju da je najgore u vezi koronavirusa iza nas”, kazao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Investment Management, Paul Nolte.

Pozitivno na tržišta utiču i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.

Doduše, neki gradovi su i dalje u karantinu, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, međutim situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a dalje ekonomske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju dalje podsticajne ekonomske mjere kineskih vlasti – smanjenje kamatnih stopa i ubrizgavanje svježe likvidnosti u finansijski sistem.

Očekuju se i podsticajne mjere u drugim ekonomijama regije, a kako je nedavno i američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) poručila da prati širenje virusa, ulagači vjeruju da će i Fed reagovati, ako to bude potrebno.

To bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalnu ekonomiju od većeg uticaja širenja koronavirusa.

„Čini se da sve veći broj kompanija upozorava na koronavirus i moguć uticaj na njihove zarade. Međutim, investitori vjeruju da će vlasti podržati tržišta ako to bude potrebno, a ima i dobrih vijesti o usporavanju širenja zaraze”, kazala je analitičarka u firmi Invesco. Kristina Hooper.

Najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za prosječno 1,3 odsto, što se zahvaljuje skoku cijena nafte dva odsto, a slijedio je S&P 500 indeks tehnološkog sektora, s rastom od 1,1 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 odsto, na 7.457 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 odsto, na 13.789 poena, a pariski CAC 0,9 odsto, na 6.111 bodova.

Najčitanije