fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 indeks blago pao

S&P 500 indeks blago pao

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak je S&P 500 indeks blago pao, skliznuvši sa najvišeg nivoa u istoriji, što je posljedica neizvjesnosti u vezi sa trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones porastao je 0,04 odsto na 27.691 bod, S&P 500 oslabio je 0,20 odsto na 3.087 poena, a Nasdaq indeks 0,13 odsto na 8.464 boda.

Prošle sedmice ti indeksi dostigli su rekordne nivoe, nakon što je Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu, prenosi Hrportfolio.

U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

U subotu je, ipak, rekao da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za SAD.

Zbog toga i dalje nije poznato kada će biti održan sastanak između predsjednika SAD-a i Kine, Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi trebalo da bude potpisan parcijalni trgovinski sporazum, a nije poznato ni šta bi sve tačno sadržao taj sporazum.

Strateg u kompaniji Baird, Willie Delwiche, kazao je da su negativne vijesti glavni razlog konsolidacije tržišta nakon pet sedmica rasta.

„Najveći je rizik trenutno preveliki optimizam. Ako se idućih nekoliko dana nastavi konsolidacija, pri čemu bi optimizam ponešto oslabio, to bi bilo zdravo za tržišta”, naeveo je Delwiche.

Na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica porasle su u posljednjih pet sedmica zahvaljujući nadi u trgovinski sporazum, smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 75 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se zbog toga nadaju da bi sezona rezultata mogla da bude bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To bi bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Boeinga, sa rastom cijene za 4,5 odsto, nakon što je taj proizvođač aviona poručio da očekuje da će američki regulator uskoro odobriti komercijalne letove njegova 737 MAX modela, koji je u proljeće prizemljen zbog nekoliko teških nesreća.

Zahvaljujući usponu cijene dionice Boeinga, Dow Jones indeks blago je porastao i dostigao novi rekordni nivo.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 odsto na 7.328 bodova, a frankfurtski DAX 0,23 odsto na 13.198 poena.

Pariski CAC ojačao je 0,07 odsto na 5.893 boda.

 

 

Najčitanije