fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 indeks blago porastao

S&P 500 indeks blago porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u utorak su blago porasle, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, kazao da je blizu potpisivanje parcijalnog trgovinskog sporazuma s Kinom, ali nije objavio više detalja o tome.

Dow Jones je ostao nepromijenjen i iznosio je 27.691 poen, dok je S&P 500 ojačao 0,16 odsto na 3.091 bod, a Nasdaq indeks 0,26 odsto na 8.486 bodova, prenosi Hrportfolio.

Tokom trgovanja S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su nove rekordne nivoe, ali kasnije su izgubili dio dobitaka.

Trump je u Ekonomskom klubu u Njujorku kazao kako su američki i kineski pregovarači blizu potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma i uglavnom ponovio dobro poznatu retoriku o tome da Kina vara u trgovinskim odnosima.

Prošle sedmice Kina je objavila da je sa SAD-om dogovoreno postepeno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu.

Međutim, kasnije je Trump rekao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za SAD.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između Trumpa i predsjednika Kine Xi Jinpinga, na kojem bi trebalo da se potpiše parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve tačno on sadržavao.

I dok trgovinski pregovori i dalje unose nesigurnost na tržište, berzanski indeksi se kreću na rekordnim nivoima zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, znacima da je zaustavljeno usporavanje rasta ekonomije i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 75 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto na 7.365 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 odsto na 13.283 boda, a pariski CAC 0,44 odsto na 5.919 bodova.

Najčitanije