fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 indeks skoro nepromijenjen

S&P 500 indeks skoro nepromijenjen

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u utorak S&P 500 indeks ostao skoro nepromijenjen, pri čemu su cijene dionica u energetskom i industrijskom sektoru porasle, dok su tehnološki i nekretninski sektor zabilježili pad.

Dow Jones ojačao je 0,28 odsto na 26.909 bodova, a S&P 500 blagih 0,03 odsto na 2.979 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,04 odsto na 8.084 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su u prethodne dvije sedmice cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i nadi ulagača u podsticajne ekonomske mjere, posljednjih dana na tržištu vlada oprez.

Nastavak pregovora između Vašingtona i Pekinga zakazan je tek za početak oktobra, pa po tom pitanju nema novih značajnijih vijesti, dok će američka centralna banka o kamatnim stopama odlučivati u drugoj polovini mjeseca.

Iako mnogi očekuju da će Fed dodatno smanjiti kamate, nakon što ih je već u julu smanjio 0,25 procentnih bodova, neki analitičari smatraju da zasad nema razloga za taj potez jer, iako se rast američke ekonomije usporava, to usporavanje nije tako oštro da bi već sada trebalo reagovati.

„Mnogi ulagači očekuju od Feda i drugih centralnih banaka smanjenje kamatnih stopa. Ipak, razmislite o tome, ako smanje kamate, to znači da im privrede nijesu u dobroj situaciji. To je pogrešna logika”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStone Wealth.

A podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomij. Tako je u utorak objavljeno da su proizvođačke cijene u Kini u avgustu pale 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najveći pad od avgusta 2016. godine. To pokazuje da zbog slabosti domaće i inostrane potražnje kineski proizvođači smanjuju cijene.

Zbog usporavanja rasta ekonomije, prošle sedmice su kineske monetarne vlasti smanjile obvezne rezerve banaka, čime su otvorile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo da podrži rast ekonomije.

Očekuje se da će na sjednici ove sedmice nove podsticajne mjere uvesti i Evropska centralna banka (ECB) zbog slabosti ekonomije eurozone.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest je zabilježen rast cijena dionica, a najviše u energetskom i industrijskom sektoru. S druge strane, najviše su pale cijene dionica u nekretninskom i tehnološkom sektoru.

A na evropskim su berzama cijene dionica u utorak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 odsto na 7.267 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 odsto na 12.268 bodova, a pariski CAC 0,08 odsto na 5.593 boda.

Najčitanije