fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 na rekordnom nivou

S&P 500 na rekordnom nivou

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji, jer se očekuje da će američka centralna banka u julu smanjiti kamatne stope kako trgovinski sukob između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ne bi usporio rast ekonomije.

Dow Jones je skočio 0,94 odsto na 26.753 boda, S&P 500 je porastao 0,95 odsto na rekordnih 2.954 boda, a Nasdaq indeks 0,8 odsto na 8.051 bod, prenosi Hrportfolio.

Rekordni domet S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora, nakon što je američka centralna banka signalizirala da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz saopštenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti “strpljivi” po pitanju prilagodbe kamatnih stopa.

Umjesto toga, poručili su da će “djelovati prikladno” kako bi održali rast ekonomije, a signalizirali su i da bi do kraja godine mogli da smanje kamate i 0,5 procentnih bodova.

Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao da smanji kamate već u julu.

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomija krajem juna sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višesedmičnog zastoja.

Tržište je bilo pod pritiskom od početka maja kada
su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno uticati na obje ekonomije.

Zbog toga je u maju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 odsto.

Zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta ekonomije Fed uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka juna S&P 500 porastao je oko sedam odsto, pa je sada dostigao novi rekordni nivo.

Najviše su u četvrtak, više od dva odsto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte više od pet odsto zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon što je Iran srušio američku bespilotnu letjelicu.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...