fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 pao peti dan uzastopno

S&P 500 pao peti dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u srijedu je pao peti dan uzastopno, što je najviše posljedica pritiska na finansijski sektor, jer se ulagači plaše uvođenja strožijih regulacija kada demokrate preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa.

Dow Jones skliznuo je 0,81 odsto na 25.080 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,76 odsto na 2.701 poen, a Nasdaq indeks 0,9 odsto na 7.136 bodova.

Najviše je pao, 1,4 odsto, S&P indeks finansijskog sektora, nakon što je demokratska predstavnica Maxine Waters, koja bi u Kongresu trebalo da postane predsjednica Odbora za finansije, kazala da se zalaže za strožija pravila u finansijskom sektoru, prenosi Hrportfolio.

Ona je dodala da je zabrinuta nastojanjima američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da smanji kapitalne i zahtjeve po pitanju likvidnosti.

Oštro je pao i tehnološki sektor, 1,3 odsto, što je najviše posljedica pritiska na dionicu Applea peti dan uzastopno.

Ulagači se plaše da je prodaja iPhonea, glavnog proizvoda tog tehnološkog diva dostigla vrhunac, pa je cijena dionice Apple-a skliznula dodatnih 2,8 odsto.

S druge strane, podršku tržištu pružio je oporavak cijena nafte nakon što su dan prije pale više od sedam odsto i pritisnule dionice u energetskom sektoru.

Ulagače je ohrabrilo i to što su Evropska unija (EU) i Velika Britanija usuglasile nacrt sporazuma o Bregzitu i što je britanska premijerka Theresa May dobila podršku ministara za taj dogovor o izlasku države iz tog bloka.

„Jasnoća u vezi Bregzita pružila je podršku širem tržištu, pa su dionice u nekim sektorima porasle. No, finansijski sektor je pritisnuo tržište”, rekao je direktor u firmi RBC Global Aseet Management, Ryan Larson.

Tako je na Vol stirtu nastavljeno nestabilno trgovanje, koje obilježava posljednje sedmice.

U oktobru su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica oštro pale, jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata Fed-a.

Početkom novembra tržište se malo oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih dana tržište je ponovo pod pritiskom, jer su skoro svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto na 7.033 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,52 odsto na 11.412 poena, a pariski CAC 0,65 odsto na 5.068 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije