fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 skliznuo drugi dan uzastopno

S&P 500 skliznuo drugi dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u utorak je pao drugi dan uzastopno, jer su ulagači oprezni uoči odluka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), ali i zbog napetosti uoči nastavka pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je oslabio neznatno na 27.198 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 odsto na 3.013 poena, a Nasdaq indeks 0,24 odsto na 8.273 boda.

Nakon što su u petak dostigli najviše vrijednosti u istoriji, S&P 500 i Nasdaq indeks pali su u posljednja dva dana, jer ulagači ne žele rizikovati uoči odluka čelnika Fed-a, prenosi Hrportfolio.

Dvodnevna sjednica počela je u utorak, a odluke Fed-a biće objavljene danas, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 procentna poena, u rasponu od dva do 2,25 odsto.

Bilo bi to prvo smanjenje kamata nakon deset godina, no ulagačima će biti važno i što će Fed poručiti o daljim izgledima po pitanju kamata, jer dio analitičara očekuje nastavak smanjenja kamata čak i za jedan procentni poen u narednih godinu, dok neki očekuju samo blago smanjenje cijene novca.

U fokusu je ulagača i nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je u utorak američki pregovarački tim stigao u Šangaj.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, optužio je Kinu da je odustala od obećanja da će uvoziti više američkih poljoprivrednih proizvoda i poručio Pekingu da ne čeka da mu istekne prvi mandat u Bijeloj kući, jer bi ishod po Kinu mogao biti gori što duže čeka s dogovorom.

Odgovor Pekinga nije trebalo dugo čekati, pa su kineski državni mediji poručili da bi američki pregovarači trebalo da pokažu više iskrenosti i smanje očekivanja.

Najčitanije