fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 4,5 odsto veća

Spoljnotrgovinska razmjena 4,5 odsto veća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 890,4 miliona EUR, što je 4,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 125,2 miliona EUR, što je 3,3 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je bio viši 5,8 odsto i iznosio je 765,1 milion EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,4 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 33,7 miliona EUR, koji čine obojeni metali 21,7 miliona EUR i gvožđe i čelik 7,9 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 185,3 miliona EUR, od čega drumska vozila 64,6 miliona EUR, a električne mašine, aparati i uređaji 31,6 miliona EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija 30,7 miliona EUR, Mađarska 16 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 12,1 milion EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 140,3 miliona EUR, Njemačka 73 miliona EUR i Kina 68 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...