fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporazum Kine i SAD dobra vijest za sve

Sporazum Kine i SAD dobra vijest za sve

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Trgovinski sporazum Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dobra je vijest za sve i obezbijediće stabilnost u globalnoj trgovini, ocijenio je kineski ministar inostranih poslova, Wang Yi.

On je, međutim, rekao da između Kine i SAD još postoji mnogo pitanja koja je potrebno riješiti, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za danas, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

“Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih”, napisao je Trump na Twitteru.

On je napisao da se kaznene tarife utvrđene za danas neće naplaćivati zbog činjenice da su sklopili dogovor.

“Odmah ćemo početi pregovore o drugoj fazi, umjesto da čekamo do izbora naredne godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam”, tvitovao je Trump.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da znatno modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma s Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga.

Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 milijardi USD američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vrijedne 120 milijardi USD smanjiti na 7,5 odsto, navodi se u saopštenju USTR-a.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahtijeva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga i deviznog kursa.

“Dogovor takođe uključuje snažan sistem za rješavanje sporova”, saopšteno je iz USTR.

Najčitanije