fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporazum sa HEPA-om unaprijediće ekonomske odnose sa Mađarskom

Sporazum sa HEPA-om unaprijediće ekonomske odnose sa Mađarskom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sporazum o saradnji, koji su danas potpisali predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i generalni direktor Agencije za promociju izvoza Mađarske (HEPA) Balazs Hendrich, unaprijediće ekonomske odnose dvije zemlje i povezati partnerske kompanije.

Golubović je saopštio da Sporazum ima cilj da unaprijedi ekonomske odnose dvije zemlje, poveže partnerske kompanije i doprinese stvaranju nove vrijednosti u crnogorskim preduzećima.

“Nadam se da će Sporazum na taj način doprinijeti trendu rasta investicija Mađarske u Crnu Goru”, kazao je Golubović.

U Sporazumu se navodi da će potpisnici promovisati širenje i diverzifikaciju međusobne trgovinske i investicione saradnje u oblastima važnim za ekonomski i društveni razvoj.

Golubović je, kako je saopšteno iz Komore, naveo da su odlični politički odnosi dvije države osnova za unapređenje ekonomskih i zahvalio na podršci Mađarske u evroatlantskim integracijama.

Golubović je podsjetio da je tokom prošle godine sa Mađarskom razmijenjena roba u vrijednosti od 70 miliona EUR, od čega je izvoz iz Crne Gore iznosio 45 miliona, a uvoz iz Mađarske 25 miliona.

Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo 32,5 hiljada turista koji su ostvarili 164 hiljade noćenja i očekuje se da će se nastaviti pozitivan trend u toj oblasti.

Iz PKCG je saopšteno da je od 2006. godine iz Mađarske u Crnu Goru investirano u vrijednosti od 435 miliona EUR. Mađarska je, po obimu investicija, na devetom mjestu među više od 130 zemalja koje ulažu u Crnu Goru.

Golubović je rekao da su strateški sektori crnogorskog razvoja turizam, poljoprivreda, energetika i građevinarstvo.

On je pozvao na razvijanje intenzivnije saradnje posebno u poljoprivredi, čemu bi značajno doprinijeli mađarsko iskustvo i know how u primjeni novih tehnologija. Kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju čini Crnu Goru energetskim čvorištem preko kojeg se može izvoziti struja iz jugoistočne Evrope u Zapadnu.

Golubović se, između ostalog, osvrnuo i na najveći kapitalni projekat u državi – izgradnju autoputa, koji će za nekoliko godina povezivati Crnu Goru, preko Srbije, sa Mađarskom.

Hendrich je predstavio tu agenciju osnovanu 2014. sa ciljem podsticanja izvoza robe, usluga i kapitala.

Agencija grantovima i kreditima podržava poslovanje mađarskih kompanija na inotržištu.

“Pripremili smo program za balkanske zemlje kojim, između ostalog, želimo da podstaknemo naše kompanije da izvoze u Crnu Goru, ali i doprinesemo njenom ekonomskom razvoju. U toku je evaluacija projekata među kojima se nalaze i prispjeli iz Crne Gore”, rekao je Hendrich.

On je istakao važnost saradnje sa PKCG i kazao da očekuje da će ta poslovna asocijacija pružiti značajnu podršku realizaciji projekta koji je bitan za razvoj malih i srednjih preduzeća obje zemlje.

Najčitanije