fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremni da prevaziđu izazove uz podršku partnera iz regiona i EU

Spremni da prevaziđu izazove uz podršku partnera iz regiona i EU

Sarajevno, (MINA-BUSINESS) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) spreman je da prevaziđe bilo koji izazov na koji naiđe uz podršku partnera iz regiona i Evropske unije (EU), saopštila je generalna sekretarka te organizacije, Majlinda Bregu.

Ona je na godišnjem sastanku RCC-a u Sarajevu, koji se održava u sklopu sastanaka na visokom nivou Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kazala da je prošla godina bila dinamična i da su u toj organizaciji spremni da u istom dinamičnom tonu nastave i narednu.

“Mi u RCC-u smo spremni i željni da se uhvatimo u koštac sa bilo kojim izazovom na koji naiđemo, ali to ne možemo uraditi bez pune podrške partnera iz regiona i EU, jer nema potrebe da gubimo vrijeme samo da bismo ga ponovo našli,“ rekla je Bregu.

Ona je, kako je saopšteno iz RCC-a, navela da ako se radi zajedno na rješavanju bilateralnih sporova, biće teško pomiriti region u ekonomskom i socijalnom smislu.

„Cijena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja, kratko rečeno, rizik. Bilo koji pozitivan trenutak može se brzo raspršiti ako se perspektiva članstva i dalje nastavi prolongirati“, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, nema boljeg vremena za početak od sadašnjeg, posebno s obzirom da dvije članice SEECP-a zajednički preuzimaju predsjedavanje Berlinskim procesom, čime će se povećati odgovornost regiona za ovaj proces.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Almir Šahović obratio se učesnicima sastanka u ime predsjedavanja SEECP-om u prethodnoj godini i ponovio punu podršku aktivnostima RCC-a, te se zahvalio na odličnoj saradnji tokom bosanskog predsjedavanja, jer je u velikoj mjeri doprinijela povezanosti, što je i bio fokus predsjedavajućeg mandata.

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), Angelina Ajhorst rekla je da će EU nastaviti da podržava Savjet i regionalnu saradnju i pozvala partnere iz regiona da se uzdrže od komuniciranja preko medija i pokušaju pronaći način da izglade nesuglasice.

Ona je dodala da EU želi da ostvari ono na šta se obavezala u oblasti povezanosti, ekonomske integracije i sprovođenja strategije za Zapadni Balkan u regionu, i to zajednički, ruku pod ruku sa RCC-om i svim partnerima u regionu, radeći naporno da se to ostvari.

Bregu je navela da je izvrsna saradnja sa predsjedništvom SEECP-om omogućila nesmetano sprovođenje regionalnih programa.

„Želim da se još jednom zahvalim Bosni i Hercegovini kao predsjedavajućoj u odlasku i ponovim našu opredjeljenost i spremnost da ponudimo pomoć Kosovu, kao budućem predsjedavajućem Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, i poželimo im uspješno preuzimanje predsjedavanja,“ rekla je Bregu.

Učesnici godišnjeg sastanka potvrdili su godišnji izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju za period od prošle do ove godine, kao i strategiju i program rada te organizacije od naredne do 2022. godine, koji će biti dostavljeni na usvajanje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Bregu je učesnicima sastanka predstavila je i glavne nalaze Balkanskog barometra za ovu godinu, odnosno mišljenja građana i privrednika iz regiona o trenutnoj situaciji i prilikama u njihovim društvima.

Najčitanije