fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStanić: Poskupljenje struje stvoriće inflatorni udar

Stanić: Poskupljenje struje stvoriće inflatorni udar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povećanje cijena struje, koja je ugrađena u skoro proizvode i usluge u Crnoj Gori, stvoriće inflatorni udar i značajno osiromašiti građane, ocijenio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

„Znajući da je struja ugrađena u skoro proizvode i usluge sigurno će se stvoriti inflatorni udar, koji je prošle godine zbog akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) smanjio vrijednost plata i penzija oko tri odsto”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je kazao da će Vlada i Elektroprivreda (EPCG), kroz dvije aktivnosti, dovesti do povećanja cijene struje od najmanje 5,4 odsto do 8,8 odsto u prva dva mjeseca ove godine.

„To je najveće povećanje u prethodnih nekoliko godina, što će dovesti do inflatornog udara koji će značajno osiromašiti naše sugrađane“, poručio je Stanić.

On tvrdi da su vlasnici malih hidroelektrana (mHe) i vjetroelektrana jedini koji će od toga zaraditi.

“Vlada, direktno ili preko preduzeća u svom vlasništvu, skoro svake godine građanima Novu godinu čestita talasom poskupljenja. Predhodne dvije godine je to bilo uvođenje akciza na gorivo i povećanje stope PDV-a, a ove godine je na red došla struja koja, pored hrane, često predstavlja najveći izdatak za prosječnu crnogorsku porodicu”, smatra Stanić.

Prema njegovim riječima, struja je već od januara poskupila 2,7 odsto, bez predhodne najave i “uz nemušta objašnjenja o obnovljivim izvorima energije”.

“Tako kilovat struje koju građani potroše u jeftinoj tarifi košta 2,45 centi, a nadoknada za obnovljive izvore energije, ako građani troše preko 300 kilovata (kW), skoro jedan cent”, precizirao je Stanić.

On je saopštio da će građani, na računu od 100 EUR, struje platiti samo oko 30 EUR.

“Ostalo su nadoknade, mrežni kapaciteti, PDV i naravno ‘biznisi’ kumova i sina”, zaključio je Stanić.

Najčitanije